Tavarat rannoilta turvaan, vesi nousee perjantaina Suomenlahden rannikolla – Jopa yli 140 senttimetrin vedenkorkeuden lisäksi luvassa on myös myrskyisää tuulta merellä ja maalla

Haminaan on ennustettu perjantaiksi jopa yli 140 senttimetrin vedenkorkeutta. Sateet ovat väistymässä Kymenlaaksosta vasta lauantaina.

Nyt kannattaa siirtää lähelle rantaa jääneet tavarat turvaan, etteivät korkea vesi ja voimakas tuuli pääse viemään niitä mennessään. Haminaan on ennustettu perjantaiksi jopa yli 140 senttimetrin vedenkorkeutta.

– Suomeen on saapumassa paraikaa syysmyrsky, joka pääsee kunnolla vaikuttamaan perjantaina, kertoo päivystävä meteorologi Pyry Poutanen Ilmatieteen laitokselta.

Tuuli pakkaa merivettä Suomenlahden rannikolle

Torstai-illan aikana vesisateet rantautuvat maan lounaisosaan, josta sadealue leviää maan etelä- ja keskiosaan. Etelä-Kymenlaaksossa on hyvin sateinen torstai-ilta.

Perjantaina iltapäivällä myrskymatalapaine on Suomen yllä.

– Sen vuoksi Suomenlahdella tuuli käy lounaan puolelta. Tuuli on sen verran voimakas, että se pakkaa merivettä Suomenlahden rannikolle, sanoo Poutanen.

Tuuli tekee työtään koko perjantain ajan.

– Se näkyy meren pinnan nousuna Suomenlahden rannikolla. Tämä ei vaikuta Pohjanlahdella ollenkaan. Tuulen suunta on nyt suotuisa tällaiselle ilmiölle.

Myrskytuulet puhaltavat perjantaina

Perjantaina tuuli puhaltaa Suomenlahdella voimakkaasti, iltapäivällä ihan myrskylukemissa. Merialueella keskituulen lukemat nousevat noin kahteenkymmeneen metriin sekunnissa.

– Maa-alueella keskituuli on aina huomattavasti heikompi, mutta puuskissa rannikolla voidaan päästä paikoin lähemmäs 25 metriin sekunnissa, kertoo Poutanen.

– Vaikka rannikolla on totuttu tuuliseen säähän, nämä ovat jo sellaisia lukemia, että vahinkoja voi sattua.

Sadealue on väistymässä Kymenlaaksosta vasta lauantaina, iltapäivään mennessä.

– Jonkin aikaa joudutaan tässä myös tuulisessa säässä elelemään.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka