Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kutittaako viherpeukaloasi? Kotkan kaupunki antaa yhdistysten ja yhteisöjen istutettavaksi 10 000 kukkasipulia – "Toiveissamme on, että niitä istutetaan aina Hurukselaa myöten"

Kukkasipuleita voi istuttaa kaupungin puistotoimen valmiiksi tekemille istutusalueille, mutta myös nurmikkoalueille tai vaikka kävelyreitin varrella olevan penkin luokse metsän reunaan.

Kukkasipuleita voi istuttaa kaupungin puistotoimen valmiiksi tekemille istutusalueille, mutta myös nurmikkoalueille tai vaikka kävelyreitin varrella olevan penkin luokse metsän reunaan. Kotkan puistotoimi

Johanna Vehkaluoto

Kotkan kaupunki on tilannut 10 000 ylimääräistä kukkasipulia ja tarjoaa niitä nyt yhdistyksille ja yhteisöille istutettavaksi eri puolille Kotkaa.

– Meille tulee yli 10 000 kukkasipulia lisää alkuperäiseen 10 000 sipulin tilaukseen, kertoo maisemasuunnittelija Mari Nenonen Kotkan kaupungin puistotoimesta.

Perinteisiä ja erikoisempia kevään kukkijoita

Kotkalaiset yhteisöt ja yhdistykset saavat istutettavakseen 500 kukkasipulia per yhteisö.

– Odottelemme vielä toimittajalta lopullista sipulien määrää, mutta alustavan tiedon mukaan ainakin 20 yhteisöä saa meiltä istutettavaa. Katsotaan minkälainen menestys tästä tulee ja kuinka moni innokas ilmoittautuu mukaan. Nyt meillä on reilut viisi ilmoittautunutta, kertoo Nenonen.

Sipulit on tilattu Hollannista ja niiden joukossa on paljon tuttuja, mutta myös erikoisempia kevään kukkijoita.

– Siellä on muun muassa helmililjoja, kevättähtiä, idänsinililjoja sekä erilaisia tulppaaneja ja narsisseja. Osa sipuleista on valmiissa paketeissa, osan paketeista kokoamme itse. Ihmiset voivat halutessaan toivoa esimerkiksi matalia lajikkeita.

Kotkan kaupunki on tilannut 10 000 ylimääräistä kukkasipulia ja tarjoaa niitä nyt yhdistyksille ja yhteisöille, jotta ne istuttaisivat sipuleita eri puolille Kotkaa. Kuvituskuva.

Sipulikukkia Hurukselaa myöten

Kaupunki valitsee istuttajat niin, että istutettavaa tulee eri puolille Kotkaa.

– Toiveissamme on, että kukkasipuleita tulisi Hurukselaa myöten.

Kukkasipuleita voi istuttaa kaupungin puistotoimen valmiiksi tekemille istutusalueille, mutta niitä voi istuttaa myös nurmikkoalueille tai vaikka kävelyreitin varrella olevan penkin luokse metsän reunaan.

– Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että olemme jo istuttaneet ja istutamme tänäkin syksynä lisää kukkasipuleita pääpuistoihin eli ilmoittautuneet istuttajat voivat mielellään valita alueet niiden ulkopuolelta ja erityisesti Kotkansaaren ulkopuolella olevilta alueilta.

Nenosen mukaan hyvä esimerkki istutusalueesta on Aumakadulla Karhulassa sijaitseva hedelmätarha, jonne vaikka Omaisyhdistys voisi istuttaa kukkasipuleita omenapuiden juurialueelle.

– Yhdistykset voivat kertoa meille vaikkapa kartan kanssa, minne he haluavat istuttaa sipulit. Sipulit istutetaan kaupungin maalle. Yksittäisten kerrostalojen pihalle emme anna niitä istuttaa, jos ne eivät näy sieltä kaikille ohikulkijoille.

Sipulit on tilattu Hollannista ja niiden joukossa on paljon tuttuja, mutta myös erikoisempia kevään kukkijoita. Arkistokuva. Anu Mattila

Vähintään kymmenen kappaleen ryhmiä

Nenonen toteaa, että ihmiset voivat käyttää luovuutta.

– Sipuleita voi istuttaa eri muotoihin ja nauhoiksi ja kun niitä istutetaan vähintään kymmenen kappaleen ryhmissä, istutuksista tulee näyttävämpiä.

Isompia kukkia voi istuttaa pensasalueillekin, pienemmät kasvit kannattaa laittaa istutusalueiden reunoille.

– Ajatuksenamme on, että ihmiset istuttaisivat sekaisin erilaisia kevään kukkijoita. Koska sipulit ovat sipuliseoksia, saamme kaikille alueille eri aikaan kukkivia kevätkukkia.

Istuttajien pitää ottaa mukaansa omat välineet.

– Sipulit tulevat tällä viikolla ja jaamme ne ensi viikolla. Nyt on paras aika istuttaa kukkasipuleita, vaikka voi niitä kyllä laittaa siihen asti, kun maa jäätyy.

Kukkasipuleita pääsee istuttamaan lähettämällä 8. lokakuuta mennessä sähköpostia osoitteeseen mari.nenonen@kotka.fi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka