Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Etelä-Kymenlaaksossa influenssarokotukset alkavat epätahdissa – Mehiläinen aloitti jo rokottamisen, Kymsote ja Pihlajalinna odottavat THL:n lopullisia ohjeita

Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen muistuttaa, että rokote antaa suojan kolmeksi, neljäksi kuukaudeksi. Tavallisesti influenssakausi on voimakkaimmillaan vuodenvaihteessa tai vasta kevään puolella.

Rokotukset alkavat eri aikoihin lääkäriasemilla ja Kymsoten yksiköissä. Kuvituskuva. Linda Varoma

Johanna Vehkaluoto

Koska koronalta suojautuminen on ehkäissyt muidenkin tartuntatautien leviämistä, jäi kausi-influenssakausi viime vuonna tavallista laimeammaksi. Tänä vuonna influenssakauden ennustetaan tulevan paljon ärhäkämpänä. Etelä-Kymenlaaksossa rokotukset alkavat eri aikoihin lääkäriasemilla ja Kymsoten yksiköissä.

Kymsote odottaa THL:n lopullista ohjeistusta

Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo, että ensimmäiset rokote-erät ovat jo saapuneet keskussairaalan apteekkiin.

– Olemme jo saaneet THL:ltä erilaisia ohjeita, joiden mukaan muun muassa vaikeimmin sairaat ihmiset ohittaisivat hoitohenkilökunnan rokotusten saajina. Odotamme kuitenkin vielä THL:n lopullisia ohjeita siitä, missä järjestyksessä ja milloin ihmisiä tulisi rokottaa.

Pietikäinen ei kuitenkaan vielä kiirehtisi rokotteen ottamisen kanssa.

– Rokote antaa suojan kolmeksi, neljäksi kuukaudeksi ja tavallisesti voimakkain kausi-influenssakausi tulee meille vuodenvaihteessa tai vasta kevään puolella. Tavallisesti rokotuksia on annettu marraskuun lopulla ja etenkin joulukuun alkupuolella.

Pietikäinen toteaa, että on vaikeaa arvioida, minkälainen influenssakausi kymenlaaksolaisilla on edessään.

– Viime vuonna epidemiaa ei syntynyt. Nyt liikkeellä on edelleen myös koronavirusta ja maskien käytöstä ollaan luopumassa.

Mehiläinen aloitti jo rokotukset

Mehiläisessä influenssarokotukset alkoivat jo perjantaina. Rokotteita on tilattu aiempaa enemmän.

– Suosittelemme rokotuksia laajasti kaikille riskiryhmästä riippumatta. Lisäsimme influenssarokotteiden määrää, koska haluamme mahdollistaa kaikille halukkaille rokotesuojan. Rokotamme kaikkia asiakasryhmiä ja rokotteeseen voi hakeutua ajanvarauksen kautta, kertoo Mehiläisen liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf.

Viime vuonna kausi-influenssaepidemiaa ei koettu, koska suojautuminen koronalta ehkäisi kaikkien tartuntatautien leviämistä.

– Influenssaa ei ole esiintynyt entiseen tapaan Suomessa puoleentoista vuoteen ja odotettavissa onkin, että influenssaepidemiasta voi tulla aiempaa voimakkaampi, ennustaa Asklöf.

Pihlajalinnassa rokotukset painottuvat marraskuulle

Pihlajalinnassa influenssarokotteiden antaminen painottuu marraskuulle.

– Terveydenhuollon viranomaisten suosituksen mukaan rokotukset painottuvat marraskuulle. Ensimmäiset maksullisten rokotteiden erät ovat jo saapuneet yksiköihimme, toteaa aluejohtaja Krista Ikäläinen.

Ikäläinen kertoo, että viime vuonna rokotusten kysyntä oli poikkeuksellisen suurta.

– Siihen on varauduttu tämän vuoden ennakkotilausmäärissä. Lopulliseen saatavuuteen vaikuttaa moni meistä riippumaton tekijä. Rokotusten priorisoinnissa noudatamme Kymsoten ja THL:n ohjeistuksia ja kiinnitämme erityistä huomiota rokotusten toteutustapaan ja tiloihin, jotta asiakkaiden terveysturvallisuus toteutuu.

Ikäläinenkin toteaa, että viime vuonna kausi-influenssaa oli poikkeuksellisen vähän.

– Tämä syksy on käynnistynyt vilkkaampana hengitystievirusten osalta.

Rokotteiden riitettävä vakavalle influenssalle alttiille henkilöille

THL:n nettisivuilla sanotaan, että on tärkeää turvata rokotusten riittävyys vakavalle influenssalle alttiille henkilöille ja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle.

– Vakavalle influenssalle alttiita ovat 65 vuotta täyttäneet, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, raskaana olevat ja alle 7-vuotiaat lapset.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset kannattaa THL:n mukaan aloittaa niistä henkilöistä, jotka kohtaavat ja hoitavat influenssaa sairastavia ja hoitavat jatkuvasti vakavalle influenssalle erityisen alttiita henkilöitä.

Influenssarokotukset

Maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

Raskaana olevat naiset

Kaikki 65 vuotta täyttäneet

Alle 7-vuotiaat lapset

Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat

Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset

Henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa

Lähde: THL

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka