Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kiinnostaako yli satavuotias arvorakennus Kotkan keskustassa? – Entinen Suomen pankin kiinteistö on nyt myynnissä

Valtion omistama Senaatti-kiinteistöt avasi tarjouskilpailun torstaina. Runsaat kymmenen vuotta sitten rakennuksesta ei tehty kelvollisia ostotarjouksia.

Kaava mahdollistaa entiseen Suomen pankin kiinteistöön toimisto- ja liiketilaa sekä osin asumista. Raimo Eerola

Janne Kettunen

Kotkan keskustan näyttävimpiin rakennuksiin lukeutuva entinen Suomen pankin kiinteistö on nyt kaupan. Valtion omistama Senaatti-kiinteistöt ilmoitti torstaina verkkosivuillaan avanneensa tarjouskilpailun rakennuksesta. Ostotarjouksia voi jättää 29. lokakuuta saakka.

Keskuskadun varrella sijaitsevassa rakennuksessa toimii tällä hetkellä Kymenlaakson käräjäoikeuden istuntopaikka, jonka vuokrasopimus kiinteistöön päättyy lokakuun lopussa 2022. Käräjäoikeus ei tiloja enää sen jälkeen tarvitse, koska sen loputkin toiminnot keskitetään Kouvolaan.

Senaatti-kiinteistöjen julkaiseman ilmoituksen mukaan kaava mahdollistaa rakennuksen kehittämisen toimisto- ja liiketilaksi sekä osin asuinkäyttöön. Senaatti-kiinteistöt markkinoi rakennusta "arkkitehtuuriltaan uniikkina ja rakennushistoriallisesti merkittävänä".

Kaksikerroksisen kivirakennuksen alkuperäinen osa valmistui vuosina 1909–1910. Takapihalla oleva lisärakennus rakennettiin vuonna 1979. Kokonaisneliömäärä on noin 2 500.

Entisen Suomen pankin kiinteistön tarjouskilpailusta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Edellinen myyntiyritys ei tuonut tulosta

Senaatti-kiinteistöt on yrittänyt myydä graniittitaloa aiemminkin.

Suomen pankin jätettyä rakennuksen vuonna 1993 siihen muutti vuokralaiseksi Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia. Palmenia pysyi rakennuksessa vuosien 2007 ja 2008 taitteeseen, kunnes se siirsi toimintonsa siirtyi Höyrypanimolle.

Kymen Sanomat uutisoi 12. joulukuuta 2007 Suomen pankin entisen kiinteistön olleen myynnissä muutaman viikon ajan.

– Uskomme, että saamme kiinteistön myydyksi ensi vuoden aikana, arvioi Senaatti-kiinteistöjen tuolloinen toimialajohtaja Heikki Laitakari lehden haastattelussa.

Laitakarin mukaan rakennukselle etsittiin ensisijaisesti uutta omistajaa, mutta myös vuokraamista pidettiin harkinnan arvoisena vaihtoehtona.

Kesällä 2009 rakennus oli edelleen kaupan. Toimialajohtaja Laitakari kertoi (KySa 18.8. 2009), että talosta ollut tehty yhtään hyväksyttävissä olevaa ostotarjousta. Puolitoista vuotta aiemmin rakennuksesta oli pyydetty noin puoltatoista miljoonaa euroa.

– Suhdanteet ovat huonot tällaisen rakennuksen myymiseen. Luulen, että joudumme odottelemaan vielä jonkin aikaa ennen kuin taloon saadaan uutta elämää, Laitakari sanoi KySan artikkelissa.

Lokakuussa 2009 kerrottiin Senaatti-kiinteistöjen ja oikeusministeriön selvittävän, soveltuisiko rakennus käräjäoikeuden käyttöön. Siinä vaiheessa lakia luki vielä Kotkan käräjäoikeus, mutta jo vuoden 2010 alussa se yhdistettiin Kouvolan käräjäoikeuden kanssa uudeksi Kymenlaakson käräjäoikeudeksi.

– Vuoden sisällä hanke alkaa realistisesti hahmottua, sanoi oikeushallinto-osaston päällikkö Kari Kiesiläinen oikeusministeriöstä (KySa 16.10. 2009).

Käräjäoikeuden kanslian muutto Karhulasta Suomen pankin entisiin tiloihin Kotkansaarelle varmistui toukokuussa 2010, kun Senaatti-kiinteistöt ja oikeusministeriö allekirjoittivat vuokrasopimuksen.

Kymenlaakson käräjäoikeuden Kotkan toimipiste aloitti rakennuksessa lopulta muutos- ja korjaustöiden jälkeen keväällä 2012.

Joulukuussa 2019 uutisoitiin Senaatti-kiinteistöjen suunnittelevan rakennuksen myyntiä käräjäoikeuden vuokrasopimuksen päättyessä lokakuussa 2022.

– Tällä hetkellä rakennuksesta odotellaan ympäristöministeriön ja Museoviraston lausuntoja, lausui Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Sirpa Rouhiainen (KySa 6.12. 2019).

Käytännössä lausunnoissa otettiin kantaa siihen, voidaanko rakennus luovuttaa pois valtion käsistä.

Juttua on 23.9. 2021 kello 16.43 täydennetty tiedoilla rakennuksen aiemmasta myyntiyrityksestä ja sen vuokrauksesta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka