Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa – Koronatartunnat ovat lievässä laskussa, mutta tautia ei ole voitettu

Keskiviikkona kokoontunut koordinaatioryhmä ei tehnyt uusia suosituksia eikä purkanut rajoituksia, vaan odottelee ministeriön ja THL:n ohjeita.

Nuoret aikuiset eivät ole Kymenlaaksossa hakeutuneet rokotuksiin yhtä hyvin kuin vanhemmat ikäryhmät. Anu Kiljunen

Tiina Knaappila

Koronatartunnat ovat lievässä laskussa Kymenlaaksossa, joka jatkaa epidemian levämisvaiheessa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui keskiviikkona. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote kertoo tiedotteessa, että ryhmä ei tehnyt uusia suosituksia eikä purkanut rajoituksia, vaan odottelee sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjettä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n lapsia ja kouluja koskevan ohjeistuksen odotetaan valmistuvan lähipäivinä.

THL:ltä odotellaan myös ohjeita koronanäytteenoton uusista kriteereistä. Jo nyt Kymsotessa näytteenoton ohjeita on muutetut niin, että virustestiä ei pääsääntöisesti tarvita lievästi oireilevilta henkilöiltä, jos henkilö on kahdesti rokotettu ja toisesta rokotuksesta on vähintään viikko.

Muutos ei koske kahdesti rokotettuja koronalle altistuneita tai sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyössä työskenteleviä.

Halutessaan jokainen lievästi oireileva voi edelleen hakeutua koronatestiin.

Sairaalahoidossa nuoria rokottamattomia

Koronavirustautia esiintyy nyt tasaisesti sekä Kouvolan että Etelä-Kymenlaakson alueella, kun muutama viikko sitten tartunnat painottuivat Kotkaan. Sairaalahoidossa on neljä koronapotilasta. Kahden viime viikon aikana on todettu 143 uutta tartuntaa.

– Koronaa ei ole voitettu, mutta se on muuttunut taudiksi, jolta voidaan suojautua rokotuksin. Kymenlaaksossakin vakavat tautimuodot näyttävät keskittyneen niihin, jotka eivät ole syystä tai toisesta ottaneet koronarokotusta, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo tiedotteessa.

Epidemian aiemmissa vaiheissa sairaalahoitoa vaativat potilaat olivat yleensä iäkkäitä henkilöitä. Nyt sairaalahoitoon joutuvat ovat yleensä keski-ikäisiä tai nuorempia henkilöitä, jotka eivät ole ottaneet koronarokotuksia.

Testituloksen saa nopeammin, kun näytteitä otetaan vähemmän

Tartunnanjäljityksessä lähde saadaan selvitettyä noin 85 prosentissa tapauksista. Suurin tartunnan lähde on edelleen samassa taloudessa asuva tai muu lähipiiriin kuuluva.

Muita merkittäviä lähteitä ovat peruskoulut, ulkomaan matka ja yksityistilaisuus.

Koronanäytteitä on viime viikolla otettu vähemmän kuin edellisellä viikolla. Viikolla 34 otettiin noin 3500 koronavirusnäytettä ja viikolla 35 näytteitä oli 2700. Myös valtakunnallisesti koronarokotuksiin on hakeuduttu vähemmän, minkä vuoksi näytevastauksen on saanut nyt entistä nopeammin eli yleensä näytteenotosta seuraavana aamuna.

Nuorten aikuisten rokotukset junnaavat paikallaan

Kymenlaaksossa 12 vuotta täyttäneistä 83,2 prosenttia on saanut ensimmöisen rokotuksen ja 66,2 prosenttia toisen rokotuksen.

– Tällä hetkellä kymenlaaksolaisten noin 20–40-vuotiaiden rokotukset näyttävät junnaavan paikallaan. Rokotuksiin ei ole hakeuduttu yhtä hyvin kuin vanhemmissa ikäryhmissä eikä rokotuskattavuus tunnu nousevan viikossa eikä kahdessakaan juuri lainkaan, Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että rokotuksiin pääsee hyvin joko varaamalla ajan netistä, soittamalla tai kävelemällä ilman ajanvarausta walk in -rokotukseen, joita on tarjolla joka viikko eri puolilla Kymenlaaksoa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka