Haminan Wanhassa Veteraanissa voi nyt majoittua – Museon pihalle rakennettiin samankaltainen tukikohta kuin suomalaisilla rauhanturvaajilla on kriisinhallintaoperaatioissa

Museon pihalle Haminaan rakennettu tukikohta on myös näyttelykohde siitä, millaisissa oloissa suomalaiset rauhanturvaajat asuvat kriisinhallintaoperaatioissa.

Haminassa sijaitsevan rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin pihalle on kesän aikana tuotu valkoisia kontteja. Niitä on tarkalleen ottaen kymmenen. Ja niissä voi vaikka saunoa.

Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki kertoo, että museon pihalle haaveiltiin omaa tukikohtaa alusta alkaen.

– Se on lähes täydellinen konteista rakennettu tukikohta, jossa on majoitustilat, sauna, saniteettitilat, oleskelutila, messi ja ulkopatio. Se on suurin piirtein sellainen kuin suomalaisilla rauhanturvaajilla on kriisinhallintaoperaatioissa, Kangasmäki kuvailee.

Kangasmäen mukaan tukikohdan ympäriltä puuttuu vielä suojaelementit, eli kivikorit. Toiminta tukikohdassa on jo alkanut, viralliset avajaiset pidetään perjantaina.

– Vaikka kyseessä on palvelu, jossa ketkä tahansa voivat majoittua, se on myös näyttelykohde siitä, millaisissa oloissa suomalaiset rauhanturvaajat asuvat ulkomailla.

Se on suurin piirtein sellainen, kuin suomalaisilla rauhanturvaajilla on ulkomailla.

Vesa Kangasmäki

Majoitusta tarjolla ympäri vuoden

Tukikohdan majoitus- ja vastaanottopalveluita hoitaa Wanhan Töpinä oy. Sama yritys pitää myös messissä kahvila-ravintolaa, jossa on anniskeluoikeudet.

Majoitustilat on 40 henkilölle. Tiloihin voi majoittua kuka tahansa, mutta Kangasmäki kertoo, että markkinointia suunnataan erityisesti muihin rauhanturvayhdistyksiin ja rauhanturvaveteraaneille.

– On samaan aikaan reissussa olleita rauhanturvaajaporukoita, jotka pitävät vuodesta toiseen yhtä. Pieniä ryhmiä on jo käynyt, ja varauksia on tehty jonkin verran talvikaudelle ja ensi kesällekin.

Tukikohta on ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu. Kangasmäki kertoo, että kontit tulivat Ruotsista ja ne ovat luultavasti alun perin olleet jollakin työmaalla.

Suomalainen firma IntLog oy muokkasi ja valmisti kontit Wanhan Veteraanin tarpeisiin sopivaksi.

– Saunakin näyttää ihan saunalta.

Ensio kulkee yhä

Kokonaisuuden täydentää valkoinen panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo, pasi, nimeltään Ensio. Pasi on saanut nimensä suomalaisen rauhanturvaajan, kenraali Ensio Siilasvuon mukaan.

Ensio on ollut Wanhan Veteraanin pihalla näytteillä koko kesän. Nyt sille on rakennettu sääsuoja. Vuonna 1984 käyttöön otettu Ensio on ensimmäisiä käyttöön otettuja paseja. Kangasmäki kertoo, että se oli reilut 10 vuotta koulutuskäytössä Niinisalossa, jonka jälkeen se museoitiin.

Wanhaan Veteraaniin Ensio tuli sotamuseolta.

– Se on museoesine, mutta kuitenkin ajamalla tänne tuotu.

Kadettikoulu saa oman tähden

Wanha Veteraani on ollut toiminnassa kolme vuotta. Kangasmäki kertoo, että korona on selvästi vaikuttanut museokävijöiden määrään niin viime kesänä kuin sitä edellisenä.

– Ensimmäisenä vuonna emme oikein tienneet, onko kyseessä hyvä vuosi. Nyt on eletty kaksi koronavuotta. Varsinkaan ryhmämatkoja ei ole uskallettu tehdä, ryhmiä ei ole juurikaan käynyt.

Kangasmäki toivoo, että vanhemmat rokotetut ikäluokat uskaltaisivat lähteä liikkeelle sitä mukaa kun rokotuskattavuus paranee ja yhteiskunta avautuu.

Museon pysyvä näyttely on omistettu rauhanturvaamiselle. Vaihtuvissa näyttelyissä on nyt ollut aiheina Keisarillinen Suomen Kadettikoulu Haminassa sekä Mannerheim-aiheinen taide. Kangasmäki sanoo, että vaihtuvat näyttelyt pysyvät marraskuun loppuun asti.

– Itse asiassa Haminan Kadettikoulu saa Raatihuoneen Tähtikadulle oman tähtensä Valojen yössä, Kangasmäki paljastaa.

Tähtikatu, tai Walk of Fame kunnioittaa Haminan tai Vehkalahden alueella syntyneitä tai pitkään vaikuttaneita merkkihenkilöitä ja nyt myös instituutioita.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani Kadettikoulunkatu 7, Hamina. Museo avoinna 19.9. asti ti–su kello 10–16, messiravintola auki 5.8. alkaen ti–su kello 10–23. Lisätiedot majoituksesta www.rvpk.fi .

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka