Syysflunssakausi on alkanut. – Jos on flunssaoireita, silloin ei mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin, toteaa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.
Kymenlaaksossa koronavirustilanne on pysynyt viime aikoina hyvin tasaisena.
– Elokuun alusta lähtien tartuntoja on ollut 77–88 viikossa. Tartuntamäärässä ei siis ole ilmennyt kasvua, mutta niiden määrä ei ole laskenutkaan selkeästi, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa Kymsoten tiedotteessa.
Joukkoaltistumisia kouluissa ja harrastuksissa
Yli puolet tartunnoista tulee jälleen samasta taloudesta tai muusta lähipiiristä. Seuraavaksi eniten tartuntoja tullut peruskoulusta, ulkomaanmatkoilta ja yksityistilaisuuksista.
– Muiden muassa kouluissa ja harrastuksissa tapahtuneet joukkoaltistumiset ovat työllistäneet edelleen tartunnanjäljitystä, mutta siitä huolimatta yli 85 prosenttia tartunnoista saadaan jäljitettyä.
Mäntymaa toteaa, että koronatartuntoja on todettu koko maakunnassa, mutta viime viikkoina niiden painopiste on pysynyt Etelä-Kymenlaaksossa ja erityisesti Kotkassa.
Aikuisten rokottautuminen tärkeää lasten kannalta
Tartunnoista suurin osa todetaan nyt lapsilla ja nuorilla. Alakoululaisten tartuntojen määrä on kasvanut.
– Deltavariantin vuoksi tartunnat ovat yleistyneet 7–11-vuotiailla. Alle rokotusikäisten eli alle 12-vuotiaiden kohdalla on suuri merkitys sillä, miten aikuiset rokottautuvat. Siihen asiaan toivon meillä vielä huomattavaa parannusta. Erityisesti 20–30-vuotiaiden tulisi nyt tarttua tähän haasteeseen, kannustaa Mäntymaa.
Syysflunssassakin pitää jäädä kotiin
Kesälomakauden jälkeen on alkanut ensimmäinen syysflunssakausi. Mäntymaa muistuttaa, että kaikkiin tarttuviin virustauteihin pätevät samat keinot kuin koronaan.
– Jos on flunssaoireita, niin silloin ei pidä mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin. Syysflunssassakin tulee välttää muita kontakteja, huolehtia käsihygieniasta ja jos oireisena on tarve liikkua yleisillä paikoilla, voi tartuntariskiä vähentää käyttämällä maskia.