Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Mussalon suuronnettomuusharjoituksessa kaupunki pääsee auttamaan pelastuslaitosta ja ottaa käyttöön raskaan kalustonsa – Koululaiset ja päiväkotilapset harjoittelevat sisään suojautumista

Kotkan kaupungin tekninen johtaja Vesa-Jukka Vornanen odottaa harjoituksen parantavan kaupungin ja pelastuslaitoksen yhteistyötä.

Mussalon satamassa järjestetään keskiviikkona suuronnettomuusharjoitus. Arkistokuva. Tarja Särkkä

Johanna Vehkaluoto

Mussalon satamassa järjestetään keskiviikkona 8. syyskuuta suuronnettomuusharjoitus. Mussalossa harjoituksen aiheena on säiliöpalo sekä vaarallisten aineiden torjuminen kemikaaliratapihalla.

– Odotan, että tämä harjoitus parantaa kaupungin yhteistoimintaa pelastuslaitoksen kanssa. Saamme pelastuslaitokselta virka-apupyynnön, koska sillä ei ole käytössään kauhakuormaajia eikä pyöräkuormaajia. Kaupungilla on. Lisäksi käytämme harjoituksessa raskaita kuorma-autojamme, kuvailee kaupungin tekninen johtaja Vesa-Jukka Vornanen.

Samalla kaikki alueella toimivat yritykset testaavat omien pelastussuunnitelmiensa toimivuutta.

Lapset harjoittelevat sisälle suojautumista

Kotkan kaupungilta harjoitukseen osallistuu myös lähialueella toimiva Mussalon koulu sekä Kanervan, Kotilon ja Sateenkaaren päiväkodit sekä talokunnossapidon talotekniikka.

Harjoitukseen kuuluu yleisen vaaramerkin antaminen yhdeksän aikaan keskiviikkoaamuna. Merkkiä soitetaan kolme kertaa. Silloin Mussalon koulussa ja mukana harjoituksessa olevissa päiväkodeissa harjoitellaan sisälle suojautumista.

– Oppilaat ja lapset ohjataan sisätiloihin rauhallisesti ja ovet ja ikkunat suljetaan. Samalla talotekniikan yksikkömme testaa paikan päällä kohteiden ilmanvaihtojärjestelmän sammutuksen ja käynnistyksen sekä iv-järjestelmien yhteydet valvomoon, kertoo Vornanen.

Samalla selvitetään muun muassa se, tarvitseeko rakennusten ikkunoita ja ovia tiivistää tai teipata.

Harjoituksen aikana satama-alueella liikkuu useita harjoitukseen osallistuvia hälytysajoneuvoja. Harjoituksen päättymisestä tiedotetaan vaara ohi -merkillä kymmenen aikoihin aamupäivällä.

Arvokasta tietoa valmiuskeskusta varten

Harjoitus antaa kaupungille arvokasta tietoa sen Avak-toimintaa ajatellen.

– Olemme miettineet minkälainen alueellinen valmiuskeskuksemme voisi olla. Vastaavasta keskuksesta on jo kokemusta joillakin paikkakunnilla. Haluamme kehittää omamme toimintaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka