Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Somekani Mauri on aloitteleva mainoskasvo – Seurallinen kani kulkee perheenjäsenten perässä, mutta ei viihdy sylissä

"Se katsoo kanssamme telkkaria ja on muutenkin vähän kuin koira.”

Tiina Ihajärvi, pieni Sofia ja Mauri-kani viihtyvät lattianrajassa. – Mauria hellitään lattialla, koska se ei viihdy sylissä, kertoo Ihajärvi. Mikko Kuusela

Laura Ääri

Se alkoi hauskoista tilanteista. Arkisista hyvän tuulen hetkistä. Lemmikkikani Mauri oli mukana lapsiperheen askareissa ja tuntui ikään kuin poseeraavan mielellään kun Monnissa Hausjärvellä asuva Tiina Ihajärvi kaivoi kameran esiin.

Milloin ripustettiin pyykkiä, milloin siivottiin yksivuotiaan Sofian leluja – Mauri oli mukana ja kuvissa.

– Postailin niitä sitten sosiaalisessa mediassa kaniryhmään, ja ihmiset tuntuivat tykkäävän kovasti. Moni ehdotti, että Maurille pitää saada oma tili. Loin sellaisen, ja seuraajia on alkanut tulla ihan kivasti.

Maurilla on toki runsaasti seuraa somen eläinmaailmassa. On koiria, kissoja – ja nykyään kokonaisia eläinfarmeja hellyttävine poneineen ja possuineen. Tilejä lienee yksin Suomessa tuhansia, ja kaikille tuntuu riittävän faneja. Mikä ihmisiä some-eläimissä kiehtoo?

– Uskon, että moni kaipaa hyvää mieltä ja huumoria tähän kovaan arkeen. Kun postauksista paistaa se, että tilanteet ovat luonnollisia ja eläin saa olla arjessa omilla ehdoillaan mukana, se luo hyvää oloa, Ihajärvi arvelee.

Mainosura aluillaan

On some-eläimillä toki joskus ammattimaisempikin esiintymistapa kuin vain kotioloissa patsastelu. Maurikin on aloitellut mainoskasvon uraa.

Yhteistyötä ja somekampanjaa on jo tehty esimerkiksi huonekaluliike Turun Kalusteen, verkkokauppa Mainelakeuden sekä paperivalmistaja Lotuksen kanssa. Nyt Mauri on aloittelemassa kumppanuutta myös paikallisen käsityöyrityksen Jalo Livingin sekä lahjatavarakauppa Kenkämaakarin kanssa.

Mauri on tehnyt yhteistyötä useamman yrityksen kanssa. Tiina Ihajärvi

Pehmeä ja hupaisa eläin tuntuu kiinnostavan. Ja miksipä ei? Onhan Mauri selkeästi perheenjäsen, josta oma väki iloitsee joka päivä – ja siten siis vetovoimainen.

– Mauri on niin seurallinen. Se on aina vapaana, kun olemme kotona. Se saa kulkea tahtonsa mukaan, mikä tarkoittaa, että se kulkee pääosin perässämme. Kun teen etätöitä, se pötköttelee lähellä. Kun katsomme telkkaria, se makoilee olohuoneen maton vieressä. Siis vieressä, ei koskaan matolla, Ihajärvi kertoo.

Kani ei tykkää huutamisesta tai sylistä

On Maurilla muitakin tapoja, toiveita tai oikeammin sääntöjä.

– Kanit eivät tykkää olla sylissä. Ne ovat saaliseläimiä, ja tiukka syleily saanee aikaan jonkinlaisen ahdistuksen. Siksi Mauria hellitään lattiatasossa.

Tarkkana saa olla myös ruokinnan kanssa. Makupalat maistuisivat ja Mauri tuppaa kerjäämään, mutta parasta apetta ovat omat pelletit. Niissä on kaikki mitä kani tarvitsee ja mitä sen suolisto sietää. Heinä on kuitenkin kanin pääravinto.

– Kaiken kaikkiaan kanit tarvitsevat paljon rakkautta ja hellää kohtelua. Huutamisen herkkä kani muistaa pitkään.

Ihajärven mukaan kanit ovat seurallisia ja ”jollain tapaa vähän kuin koiria”. Mauri on käytännössä sisäsiisti.

– Sormien napsautus on Maurille kieltomerkki. Se tuntee myös käskyjä kuten ei, etsi, Mauri, tänne, odota, hyppää. Se sitten eri juttu, että totellaanko aina.

Järsiminen on kanin luonteessa

Ihajärven mukaan ihmisillä on usein mielikuva, että kanit ovat tylsiä, häkissä viihtyviä otuksia.

– Niistä tulee sellaisia, jos niitä pidetään jatkuvasti häkissä eikä niiden kanssa seurustella.

Tosin Maurikin menee häkkiin, kun perhe ei ole kotona. Järsiminen on kanin luonteessa, ja siksi luottamus Maurin kykyyn pysyä poissa niistä puuhista ei ole sataprosenttinen.

Mutta kun kotiväki saapuu, Mauri pääsee heti luokse. Ja se taitaa olla kanin elämässä suurinta onnea – jopa parempaa kuin järsiminen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka