Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Häiriköt-päämaja tuo vastamainoksia Vellamoon – Mainoksia parodioimalla halutaan sanoa ääneen se, mitä mainostajat jättävät sanomatta

Uusi näyttely avaa keskustelun, millaista yhteiskuntaa mainosten avulla rakennetaan.

Spektaakkeliakatemian Microgranule-vastamainos on yksi näyttelyn teoksista. Spektaakkeliakatemia

Outi Palmu

Merikeskus Vellamon uusi näyttely vie kävijät vastamainosten maailmaan. Spektaakkeliakatemian teokset avaavat keskustelun, millaista yhteiskuntaa mainosten avulla rakennetaan, millaiseen kulutuskäyttäytymiseen meitä kannustetaan ja miten mainokset vaikuttavat meihin.

– 2000-luvun muuttuvassa mediaympäristössä ja yhteiskunnassa viestinnän keinot ja muodot ovat muuttuneet dramaattisesti. Tarvitsemme kaikki ymmärrystä tästä muutoksesta, ja me Spektaakkeliakatemiassa pyrimme vastaamaan tarpeeseen omalta osaltamme, Häiriköt-päämajan pääjohtaja Jari Tamminen toteaa tiedotteessa.

Ruumassa vesistöihin keskittyviä teoksia

Tamminen kertoo tiedotteessa, että tekijät hyödyntävät mainonnan muotokieltä parodiallisissa teoksissa, vastamainoksissa.

– Yhdistämme niiden avulla taiteen, aktivismin, tutkimuksen ja opetuksen saumattomaksi kokonaisuudeksi. Sanomme ääneen sen, minkä mainostajat mieluummin jättävät sanomatta, ja teemme näkyväksi yhteiskunnan valtarakenteita.

Spektaakkeliakatemian teokset ovat Häiriköt-päämajan tuottamia ja niitä on nähty muun muassa Voima ja Ny Tid -lehdissä. Vellamon Ruumassa teokset keskittyvät vesistöihin ja siihen, kuinka niitä kohtelemme.

Näyttelyyn toi tutustua maksutta tiistaista perjantaihin kello 10–17.

Spektaakkeliakatemia – Great Wave ja muita vastamainoksia Merikeskus Vellamon Ruumassa 31.8.–24.9.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka