Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Googlen palvelinkeskusalueen rakentamisen jatkuminen on odotettu piristysruiske

Antti-Jussi Larvio

Haminan Summaan tulevan Googlen seitsemännen palvelinkeskuksen rakentamisen valmistelu on edennyt viime aikoina vauhdilla. Palvelinkeskuksen ympäristölupahakemus on parhaillaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston käsittelyssä. Mitään ongelmia luvan saamisessa ei ilmaannu, sillä Googlen nykyisten palvelinkeskusten vaikutukset ympäristöön on saatu pidettyä hyvin kurissa.

Googlen suurinvestoinnit tuovat alueelle pysyviä työpaikkoja, mutta merkittävää on myös palvelinkeskusten rakentamisvaiheen vaikutus.

Kuluvan vuoden toukokuun lopulla käyttöön otettua kuudetta palvelinkeskusta rakensi kahden vuoden aikana parhaimmillaan jopa 1 500 henkilöä. Ennen palvelinkeskuksen lopullista valmistumista valtaosa noista rakentajista jätti Summan ja Suomen, mikä näkyi heti muun muassa Hamina–Kotka-alueen vuokra-asuntomarkkinoilla ja palvelujen käytön vähenemisenä.

Ulkomaalaiset rakentajat ovat vuosien saatossa olleet tervetullut piristysruiske alueen elinkeinoelämälle. Tämän vuoksi seitsemännen palvelinkeskuksen rakentamisen ripeä valmistelu on odotettu uutinen. Ripeästä valmistelusta voidaan puhua, sillä Googlen rakentamishankkeita hoitava Tuike Finland oy on esimerkiksi ympäristölupahakemuksessa pyytänyt lupaa uuden palvelukeskuksen toiminnan aloittamiseen jo ennen kuin ympäristölupa on juridisesti pätevä. Syynä on se, että Google haluaa lisätä Summan palvelinkeskuskapasiteettia mahdollisimman pian.

Oletettavasti seitsemännen palvelinkeskuksen rakentaminen vie aikaisempien tapaan parisen vuotta, minkä jälkeen rakentajat suuntaavat jälleen kotikonnuilleen. Uusin palvelinkeskus tarvitsee kuitenkin myös pysyvää henkilöstöä, joten Googlen työntekijämäärä kasvaa.

On myös hyvä muistaa, että seitsemännen palvelinkeskuksen jälkeenkin Googlella on Summassa tilaa laajentua. Kahdeksatta keskusta varmaan jo valmistellaan taustalla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka