Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa, rokottamattomat nuoret levittävät tautia nyt eniten – Kiihtymisvaiheeseen palaaminen edellyttää suosituksista kiinni pitämistä, johtajaylilääkäri sanoo

Joukkoaltistumiset ruuhkauttivat Kymsoten koronanäytteenoton ja tartunnanjäljityksen.

Kymsoten johtajaylilääkäri kehottaa kaikkia yli 12-vuotiaita ottamaan koronarokotuksen. Arkistokuva Kotkasta kauppakeskus Pasaatin rokotuspisteeltä. Kimmo Seppälä

Johanna Tenovirta

Kymenlaakso jatkaa koronaviruksen leviämisvaiheessa. Koronakoordinaatioryhmä ei muuttanut keskiviikkona voimassa olevia suosituksia tai rajoituksia. Jos lupaava suuntaus jatkuu, koronakoordinaatioryhmä voi ensi viikolla harkita palaamista kiihtymisvaiheeseen. Se edellyttää kuitenkin kiinni pitämistä nykyisistä suosituksista, maskeista, turvaväleistä, käsihygieniasta ja kontaktien välttämisestä.

– Tämä koskee myös rokotuksen ja kahdenkin annoksen saaneita, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Koronatartuntojen määrän kasvu on pysähtynyt. Kymenlaakson tilanne on linjassa myös sen kanssa, että pääkaupunkiseudun ja koko muun Suomen koronatilanne on kehittymässä parempaan suuntaan.

Kymenlaaksossa on varmistunut kahden viime viikon aikana 148 koronavirustartuntaa. Lukumäärän perusteella ilmaantuvuusluku on noin 90. Päivittäiset koronatartuntojen määrät ovat laskussa, vaikka luvuissa on edelleen yksittäisiä huippupäiviä.

Mäntymaan mukaan tilanne näyttää lupaavalta ja hän toivoo, että tilanne jatkuu pysyvänä suuntauksena.

Näytteenotto ruuhkautui

Kymenlaaksossa on viikon aikana tutkittu yli 4 000 koronanäytettä. Positiivisten osuus kaikista näytteistä on 2,3 prosenttia. Koronanäytteenotto ruuhkautui viime viikon lopulla, samoin tartunnanjäljitys.

Kymsoten mukaan koronanäytteenottoon ei aina pääse saman tai seuraavankaan päivän aikana. Tällä viikolla on luvassa parannusta koronanäytteenoton aikoihin.

Kymsote pyrkii yhteistyössä näytteitä tutkivan Huslab:n kanssa parantamaan koronanäytteenoton tilannetta.

– Hoitajapula vaikuttaa myös koronanäytteenottoon, Mäntymaa sanoo.

Joukkoaltistumisia nuorilla

Viime viikon lopulla Kymenlaaksossa oli useita joukkoaltistumisia. Ne liittyivät urheilujoukkueisiin, koululuokkiin ja päiväkotiryhmiin. Joukkoaltistumiset ovat ruuhkauttaneet tartunnanjäljitystä. Kymsote on lisännyt työntekijöitä tartunnanjäljitykseen muista Kymsoten palveluista. Tartunnanjäljitys pystyy ottamaan yhteyden positiivisen koronanäytteen antaneen saman päivän aikana, mutta altistuneiden yhteydenottoon kuluu 1–2 päivää.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan koulujen ja varhaiskasvatuksen joukkoaltistumisissa kunnat ovat saaneet yhteydenotot altistuneisiin nopeasti. Tietoa välitetty altistuneisiin esimerkiksi Wilma-viesteillä jo ennen kuin tartunnanjäljitys on ottanut yhteyttä.

Tartunnanlähteenä on Kymsoten mukaan yleisimmin samassa taloudessa asuva. Heidän osuutensa on yli 22 prosenttia. Lähipiiri tartunnan lähteenä on ollut 16,9 prosentissa tapauksista. Muita tartunnanlähteitä ovat yksityistilaisuudet, ulkomaanmatkat ja harrastukset. Tartunnanlähde jää selvittämättä yli 23 prosentissa tapauksista.

Perheen sisällä sairastutaan

Eniten uusia tartuntoja nyt 10–19- ja 20–29-vuotiaiden ikäryhmissä. He saavat tartunnan tavallisimmin omasta lähipiiristä, eivät esimerkiksi koulutovereitaan. Suuntaus kuvastaa sitä, että eniten rokottamattomia tai yhden rokotuksen saaneita on nyt nuorimmissa ikäryhmissä.

– Kehotankin edelleen kaikki 12 vuotta täyttäneitä hakeutumaan koronarokotukseen. Vanhemmat ja muut huoltajat suojelevat omalla koronarokotuksellaan myös perheen lapsia ja nuoria, Mäntymaa sanoo.

Ajanvarauksessa ei ole tällä hetkellä ruuhkia ja rokotukseen pääsee ilman ajanvarausta walk in -tapahtumissa.

Koronakoordinaatioryhmä toi esiin myös alkaneen syksyn flunssakauden, joka näkyy päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla.

Mäntymaa muistuttaa, että sairaan lapsen paikka on aina kotona, vaikka hän olisi saanut negatiivisen koronatestituloksen. Aikuistenkin on oireisina syytä pysyä kotona.

– Ja vaikka itse epäilisi tavallista flunssaa, on aina tärkeä hakeutua pienissäkin oireissa koronatestiin, Mäntymaa sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka