Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kuolleet: Harri Koskiaho – Hyvän ihmisen, kädentaitajan muistolle

Vesa Koskiaho

Harri Antero Koskiaho kuoli 85-vuotiaana 7. heinäkuuta 2021. Hän oli syntynyt Haminassa 26. syyskuuta 1935 Väinön ja Kertun toiseksi vanhimpana lapsena.

Harrin koulupolku alkoi sotavuosien varjossa Aseman koulussa sekä välillä myös Kolsilan koulussa, jonne talvisin hiihdettiin kaupungista käsin. Kansakoulun jälkeen Harri suoritti ammattikoulun, jonka jälkeen hän työskenteli maan- ja puutarhanviljelyn ohella isänsä sahayrityksessä. Sotaväen hän kävi Kouvolassa Kasarminmäellä.

1950-luvulla Harri aloitti raskaat satamatyöt. Työn ohessa hän pätevöityi ahtaajaksi. Satamatyötä hän teki liki 30 vuotta, kunnes joutui jäämään sairauseläkkeelle selkävaivojen vuoksi.

Harri oli veljiensä tapaan kiinnostunut urheilusta. Hän oli 1950-luvun puolivälissä mukana voittamassa satamien lentopallomestaruutta Vierumäellä. Hän kuului myös soudussa sataman ulkohankanelosien joukkueeseen, joka harjoitteli aktiivisesti ja piti fyysistä kuntoa yllä.

Harri oli pienestä pitäen ollut kiinnostunut teknisistä laitteista ja koneista. Hän saattoi purkaa lahjaksi saamansa lelun osiin. Toisten siunaillessa heti rikottua lelua hän kokosi sen hetkessä entiselleen. Käsistään taitavana hän korjasi, huolsi ja rakensi lähes kaiken itse. Olipa kyseessä kesämökin remontti, uuden suihkutilan rakentaminen tai saunan paikan muuttaminen kellarikerroksessa, Harri toteutti hankkeet omin käsin.

Monet kerrat häneltä kysyttiin neuvoa ja mielipidettä autohankintojen suhteen. Useamman kerran hän oli mukana hankkimassa autoa nuoremmille veljilleen sekä lähisukulaisilleen.

Metsänhoito ja polttopuiden teko olivat hänelle tuttua puuhaa jo pikkupojasta lähtien. Hän teki vuosien varrella lukuisia traktorireissuja Pyhältöön, mistä toi rankakuormia Salmenkylään. Kotitalo lämmitettiin pääosin puilla.

Harrilla ei ollut omaa perhettä, mutta hän seurasi läheltä veljiensä perheiden lasten sekä lastenlasten varttumista. Omalla vaatimattomalla rauhallisuudellaan ja lämmöllään hän neuvoi ja auttoi arjen asioissa suvun varttuvia vesoja kuin omia lapsiaan.

Hänen luokseen kokoonnuttiin lähisuvun kesken nauttimaan hirvipaistia ja toisinaan herkuteltiin kala-aterioiden merkeissä. Hyvän ihmisen luo oli ilo mennä. Harrin luona tunsi itsensä aina tervetulleeksi.

Harri siunattiin haudan lepoon 31.7. Myllykylän kappelissa läheisten saattamana.

Kirjoittaja on Harrin Koskiahon veljenpoika.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka