Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kuolleet: Veikko Rantamo – Yrittäjä sydämeltään

Esa Rantamo

Veikko Rantamo menehtyi vaikeaan sairauteen Hoitokoti Koskenrinteessä Kotkassa 15.7.2021. Hän oli syntynyt Kymissä 15.6.1929.

Veikko Viktorin vanhempien tausta oli Pietarin suomalaisyhteisössä, ja tästä asiasta hän muisti aina ylpeydellä mainita.

Veikko Rantamon ja Eila Tanin häitä vietettiin vuonna 1955. Lapsia perheeseen syntyi neljä ja lapsenlapsiakin myöhemmin kuusi.

Veikko Rantamo oli sydämeltään yrittäjä. Ylioppilas-merkonomiksi lukenut Veikko Rantamo toimi linja-autoliike Onni Vilkas Oy:n palveluksessa vuoteen 1957 asti, kunnes perusti serkkujensa kanssa monialayritys Rateko Oy:n.

Ratekosta kasvoi 1970-luvun alkuun mennessä menestyvä yritys, jolla oli vientitoimintaa 24 maassa sekä tytäryhtiö Englannin Kempstonissa. Firman autopesukoneet pitivät puhtaina niin New Yorkin John F. Kennedyn lentokentän bussit kuin myös Lontoon punaiset ikonit, kaksikerroksiset Routermasterit. Yrityksen lentopalloseura Karhulan Rateko voitti kaksi Suomen mestaruutta, Suomen Cupin sekä sai yhteensä viisi SM-mitalia.

Ratekon konkurssi vuonna 1974 oli vedenjakaja yrittäjän elämässä. Yhtiön veloista tuli toimitusjohtajan ja pääomistajan jalkaan kahle, josta selviäminen vei 24 vuotta. Perheen elanto turvattiin pienimuotoisemmalla yritystoiminnalla ja yrittäjyyskurssien johtamisesta saaduilla tuloilla.

Veikko Rantamo osallistui aktiivisesti paikalliseen vaikuttamiseen kaupunginvaltuutettuna. Hän toimi myös erilaissa luottamistehtävissä ja yhdistyksissä, esimerkiksi Kotkan Yrittäjät ry:n puheenjohtajana.

Urheilullisen miehen rakkaita harrastuksia olivat koripallo, reserviupseeritoiminta ja kirjoittaminen. Koripalloseura Pekonipojat tuotti elinikäisiä ystäviä sekä ikämiesten Suomen mestaruuksia ja mitaleita. Sotilasarvoltaan Veikko Rantamo oli reservin kapteeni. Paikallisiin lehtiin syntyi yritystoimintaa ja talouselämää koskevia artikkeleita, kolumneja ja mielipidekirjoituksia pitkälle eläkepäiviin saakka. Pöytälaatikkoon ja jälkipolvien luettavaksi jäi konkurssista kertovan kirjan käsikirjoitus.

Eläkepäivillään aktiivinen mies ehti metsään sienestämään, liikkumaan monipuolisesti ja nauttimaan matkailusta perheen ja ystävien kanssa.

Kirjoittaja on Veikko Rantamon poika.

Kommentoi

Mainos: Kotkan Asunnot

Vuokra-asuntoja kaikkiin elämänvaiheisiin

Palvelut

Ruokapaikka