Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Etelä-Kymenlaakson kuntien koulut aloittavat lähiopetuksessa leviämisvaiheesta huolimatta – Tilanne on samanlainen kuin viime keväänä: "Mennään viikko kerrallaan"

Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän peruskouluissa sekä lukioissa syyslukukausi alkaa keskiviikkona 11. elokuuta lähiopetuksessa.

Leviämisvaiheeseen siirtymisestä huolimatta Etelä-Kymenlaakson kouluissa päästään aloittamaan syyslukukausi lähiopetuksessa. Arkistokuva. Kimmo Seppälä

Siiri Puukka

Kymsoten koronakoordinaatioryhmä ilmoitti keskiviikkona Kymenlaakson siirtyvän koronaviruksen leviämisvaiheeseen. Samalla ryhmä antoi suosituksen, jonka mukaan koulut aloittavat syyslukukauden lähiopetuksessa.

– Suositus koskee sekä peruskoulua että toista astetta, kerrotaan Kymsoten tiedotteessa.

Etelä-Kymenlaakson kouluissa on varauduttu syyslukukauden aloitukseen poikkeusoloissa. Leviämisvaiheeseen siirtyminen ei tuo muutoksia suunnitelmiin.

– Kyllä sitä osattiin vähän ennakoida, että näin siinä varmaan käy. Koronatilanne on loppukesällä mennyt entistä huonompaan suuntaan koko Kymenlaakson alueella, Haminan kaupungin muutosjohtaja Liisa Koski-Lukkari sanoo.

– Tilannetta on seurattu koko ajan. Meillä lähti juuri lista kouluille varautumissuunnitelmien päivittämistä varten, meillähän on varautumissuunnitelma ollut käytössä kouluissa koko korona-ajan, hän jatkaa.

Varautumissuunnitelma on kaikille sama, mutta koulut muokkaavat sitä omien resurssiensa mukaisesti.

– Koulut ovat aina vähän erilaisia: erikokoisia ja erilaisia oppilaita erilaisissa tiloissa. Kukin rehtori on tehnyt turvaohjeesta oman koulukohtaisen varautumisohjeen, Koski-Lukkari kertoo.

– Tartuntatautitilanteen nopea heikkeneminen Kymenlaaksossa on erittäin harmillinen asia. Korona on osoittanut, että kaikkeen on syytä varautua. Tässäkin tilanteessa pärjätään, sanoo Kotkan opetustoimenjohtaja Jukka Tanska.

Kouluissa toivotaan kaikilta huolellisuutta koronaturvallisuudessa. Oppilaille voidaan antaa vain maskisuositus, käyttöpakkoa ei ole. Kuvituskuva. Katja Juurikko

Lähiopetus on tärkeää

Lukuvuoden aloittaminen lähiopetuksessa on leviämisvaiheuutisesta huolimatta positiivinen tieto kouluille.

– Ehdottomasti helpotus, Huutjärven koulun rehtori Sari Hakulinen toteaa.

– Vaikka tavallaan on pieni pettymys, ettei päästy niin sanotusti ihan normaaliin arkeen. Mutta suunnitelmat ovat valmiina ja olemme rutinoituneet.

Rutiinia on syntynyt, sillä opetustilanne on samankaltainen kuin viime keväänä.

– Olemme samassa muotissa kuin keväällä, kun koulu päättyi. Kouluissa jaetaan maskeja, käytetään käsidesiä, ruokailu porrastetaan ja fyysisiä kontakteja vältetään. Eli sellaisilla ohjeilla mennään, kertaa Kaakon kaksikon sivistys- ja hyvinvointijohtaja Auli Hyttinen.

– Olemme tyytyväisiä, ettei ainakaan vielä tullut etäopetuskuviota, Hyttinen lisää.

– Vahva suositus maskin käytöstä oppilaitoksissa sekä kuljetuksissa ulottuu perusopetuksen kuudesluokkalaisista lukiolaisiin. Maskin käytöstä keskustellaan valtakunnan tasolla ja odottelemme tuleeko joitain muutoksia, Tanska kommentoi.

Lähiopetusta pidetään erittäin tärkeänä kaikissa kunnissa.

– Varsinkin perusopetuksen oppilaille se on tosi tärkeä asia. Kunnilla on enemmän vapauksia tehdä erilaisia pedagogisia ratkaisuja toisen asteen kanssa. Pyrimme Haminassa siihen, että lukiokin opiskelisi lähiopetuksessa, Koski-Lukkari sanoo.

– Etäopetuksessa opiskelu on lukiolaisillekin haastava tilanne.

Moni lapsi ja nuori aloittaa syksyllä koulutaipaleensa uudessa koulussa, ja etäopetus olisi silloin erityisen hankalaa.

– Varsinkin syksyn alussa on tärkeää katsoa, että saadaan alkava lukuvuosi käyntiin, Koski-Lukkari huomauttaa.

Viikko kerrallaan

Muuttuva koronatilanne edellyttää tilanteen jatkuvaa seuraamista. Koski-Lukkari arvelee, että tässä vaiheessa ei voida tehdä pitkäaikaisia suunnitelmia.

– Kyllähän tässä varmaan mennään ainakin alkusyksy viikko kerrallaan koronatilanteen mukaisesti.

Liisa Koski-Lukkari pitää lähiopetusta tärkeänä niin peruskoulussa kuin toisen asteen opinnoissakin. Arkistokuva. Kimmo Seppälä

Koulut ja oppilaat pidetään kartalla muutoksista, mutta perusohjeet ovat samat. Esimerkiksi Huutjärven koulussa tiedotettiin alkavasta lukuvuodesta jo aiemmin tällä viikolla.

– Sellaista on informoitu, että seurataan tilannetta ja pidetään edelleen maskit, käsihygienia ja jäädään kotiin matalalla kynnyksellä, Hakulinen sanoo.

– Infotaan ja muistutetaan myös huoltajia, tämähän on kaikkien yhteinen asia, toteaa Koski-Lukkari.

Opetuksen lisäksi kunnissa toivotaan nuorten vapaa-ajan harrastusten säilyvän.

– Toivoisin itse, että harrastustoiminta saataisiin pysymään, varsinkin lasten ja nuorten harrastustoiminta on äärimmäisen tärkeää, Koski-Lukkari sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka