Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymsote: Kymenlaaksossa on siirrytty koronaviruksen leviämisvaiheeseen – Harrastustoimintaan ei rajoituksia

Syyslukukauden alkaessa Kymenlaaksossa palataan kouluihin lähiopetuksessa. Aluehallintoviraston päätöksiä yleisötapahtumien järjestämiseen liittyvistä rajoituksista odotetaan ensi viikolla.

Kymenlaakson koronaepidemiatilanne on jatkanut heikentymistään. Koronakoordinaatioryhmä linjasi tänään Kymenlaakson olevan leviämisvaiheessa.

Kymsote kertoo tiedotteessaan, että viime viikolla Kymsoten alueella todettiin 121 uutta koronavirustartuntaa. Sitä edeltävällä viikolla tartuntoja todettiin 69. Tartuntamäärät ovat jatkaneet kasvuaan.

Kymenlaakson ilmaantuvuusluku on kahden viime viikon mittaisella tarkastelujaksolla noussut yli sadan (116,3). Kaikista näytteistä positiivisia on 5,7 prosenttia. Tartuntojen jäljitettävyys on noin 60 prosenttia.

Tartunnat leviävät Kymsoten mukaan nyt normaalissa elämässä, jossa on sukulaisten ja ystävien kesken sosiaalisista kanssakäymistä.

– Selkeästi on palattu entistä normaalimpaan elämään, tavataan sukulaisia, ystäviä ja järjestetään erilaisia juhlia. Olemme enemmän ja enemmän uskaltautuneet tekemään sitä, mitä toista vuotta tässä on vältelty. Ikävä kyllä sitten epidemian kannalta tämä kaikki on oivallista maaperää tartuntojen lisääntymiselle nopeastikin, kertoo Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri tiedotteessa.

Sairaalahoidon tarve saattaa kasvaa lähiviikkoina

Koronavirustaudin vuoksi on tällä hetkellä kaksi potilasta sairaalahoidossa Kymsoten alueella. Kymsote ennustaa, että sairaalahoidon tarve kasvaa lähiviikkoina.

– Sairaalahoidossa on pääosin ollut läpi kesän työikäisiä ja merkittävässä määrin myös perusterveitä, jopa tehohoidossa. Sairaalahoitoon joutuvat ovat lähes poikkeuksetta rokottamattomia, tai korkeintaan yhden rokotuksen saaneita. Toivottavasti tämä viesti herättäisi kaikki rokotusikäiset hakeutumaan nopeasti rokotukseen, sanoo Kristeri.

Koronavirustestien tulosten saamisessa on tällä hetkellä viivettä. Myös tartunnanjäljityksessä on ruuhkaa suurten päiväkohtaisten tartuntamäärien vuoksi.

Kouluihin palataan lähiopetuksessa

Koronakoordinaatioryhmän antaman suosituksen mukaan Kymenlaaksossa kouluihin palataan lähiopetuksessa syyslukukauden alkaessa. Tämä suositus koskee peruskoulua ja toista astetta. Kunnat tekevät tähän liittyvät päätökset omien koulujensa osalta.

Kymsote muistuttaa, että kouluissa pitää huomioida maskisuosituksen jatkuminen henkilökunnalla ja myös oppilailla 6-luokkalaisista alkaen. Kouluissa pitää huomioida myös muut toimenpiteet epidemian leviämisen torjumiseksi.

Vahva maskisuositus jatkuu, myös ulkoilmatapahtumissa

Tässä vaiheessa Kymsoten tiedotteen mukaan Kymenlaaksossa ei tule muutoksia julkisten sisätilojen käyttöä tai kaupunkien tiloissa tapahtuvaa harrastustoimintaa koskeviin suosituksiin ja rajoituksiin.

Vahva maskisuositus jatkuu Kymenlaaksossa edelleen. Koordinaatioryhmä korostaa myös maskien käyttöä ulkotiloissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää. Maskisuositus koskee myös ulkoilmatapahtumia. Alueella on myös edelleen voimassa yleinen etätyösuositus.

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa, että yksityistilaisuudet tulee järjestää sillä tavalla, että niissä voidaan aidosti välttää lähikontakteja, huolehtia tarkasta hygieniasta ja noudattaa maskisuosituksia.

Aluehallintoviraston päätöksiä odotetaan ensi viikolla

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastoa antamaan päätöksen, jolla yleisötapahtumien järjestämisessä noudatettaisiin kiihtymisvaiheen mukaisia rajoituksia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tartuntatautilain pykälän 58 mukaisilla päätöksillä järjestetään tapahtumat niin, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Samalla pitää noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamaa ohjetta, joka täydentää tartuntatautilain mukaisia velvollisuuksia.

Päätökset koskevat sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun sekä alueellisesti ja toiminnallisesti rajattuihin ulkotiloihin, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen.

Aluehallintovirastolta odotetaan päätöksiä asian suhteen ensi viikolla.