Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymsote alkaa rokottaa 12–17 -vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia Modernan koronarokotteella – Lapsi voi päättää rokotteen ottamisesta itse

Lapsi voi lain mukaan päättää rokotteen ottamisesta itse, mikäli on kehitystasoltaan tähän kykenevä. Jos lapsi ei tähän pysty, tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Arkistokuva. Kimmo Seppälä

Marjo Latvanen

Kymsote laajentaa Modernan koronarokotteen käytön kaikkiin tällä hetkellä rokotettaviin ikäryhmiin.

Aikaisemmin Modernan rokotteella on voitu rokottaa vain täysi-ikäisiä, koska kyseisellä rokotteella ei ollut myyntilupaa alle 18-vuotiaiden rokotuksiin. Muutoksen myötä Modernan rokotetta voidaan antaa myös 12–17 -vuotiaille riskiryhmään kuuluville lapsille ja nuorille.

Kymsote suunnittelee parhaillaan muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden rokotusten toteutumista.

Kymsoten verkkosivujen mukaan alaikäinen voi päättää itse rokotteen ottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori on kehitystasoltaan tähän kykenevä.

Jos lapsi ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, tarvitaan tällöin rokotukseen ottamiseen kaikkien huoltajien suostumus. Rokotukseen tulevalle lapselle voi täyttää Kymsoten sivuilta tulostettavan suostumuslomakkeen etukäteen.

Kymsote on tehnyt päätöksen yli 12-vuotiaiden nuorten rokotusten aloittamisesta Modernan rokotteella THL:n suosituksen mukaan. THL on suosittanut, että Modernan rokotevalmisten käyttöä laajennetaan kaikkiin ikäryhmiin.

Kymsotella on käytössään Modernan Spikevax-rokote sekä Pfizerin Comirnaty.

Sähköinen ajanvaraus laajenee

Samalla Kymsote laajentaa sähköisen ajanvarauksen koskemaan kaikkia yli 16-vuotiaita rokotettavia.

Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristerin mukaan sähköisen ajanvarauksen laajentaminen on ennen kaikkea käytännön helpotus.

– Ajan saa kätevämmin ja nopeammin sähköistä reittiä, joten järjestely varmasti helpottaa rokotuksiin hakeutumista yleisestikin, Kristeri kertoo tiedotteessa.

Riskiryhmän kuuluvien 12–15 -vuotiaiden on jatkosakin varattava aika koronarokotukseen puhelimitse.

Kymsote laajentaa samalla myös 12–15 -vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien mahdollisuuksia valita rokotuspaikkansa. Jatkossa he voivat valita minkä tahansa rokotuspisteen Kymenlaaksossa. Aiemmin heitä on voinut rokottaa vain Kouvolassa Hansassa ja Kotkassa Pasaatissa.

12–15 -vuotiaiden nuorten rokotuksista voi lukea lisää Kymsoten sivuilta täältä.

Ohjeita ajanvaraukseen on täällä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka