Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kaakkois-Suomessa työllisyys on alkanut toipua ensimmäisestä koronavuodesta – Alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys laski kesäkuussa viime vuodesta 39 prosenttia

Parhaiten Kaakkois-Suomessa töitä löysivät kesäkuussa palvelu- ja myyntityötä tekevät. Eniten töitä tarjosivat yritykset ja yli vuoden kestäviä työsuhteita oli yli puolet tarjotuista uusista työpaikoista.

Rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöitä tarvitaan lisää. Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo

Johanna Vehkaluoto

Työttömiä työnhakijoita on Kaakkois-Suomessa 16 257. Se on noin 6000 henkilöä vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Kymenlaaksossa työttömiä oli 9 334 ja Etelä-Karjalassa 6923.

– Työllisyys on siis jonkin verran toipunut ensimmäisestä koronavuodesta niin sanotun normaalin kesäkuun tasolle. Jos tilannetta verrataan vuoteen 2019, on työttömiä vain viisi prosenttia enemmän, kerrotaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tiedotteessa.

Eniten työttömyyttä Kotkassa

Työnhakijoita oli kesäkuun lopussa Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa kaikkiaan 34 378. Heitä on 16 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työssä olevia työnhakijoita oli 12 201.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kymenlaaksossa 12,9 prosenttia. Kaakkois-Suomen kunnista työttömyyttä on eniten Kotkassa ja vähiten Lemillä. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni kaikilla Kaakkois-Suomen alueilla.

Naiset olivat työllistyneet viime kesäkuussa hiukan paremmin kuin miehet. – Mikä hienointa, kesäkuun lopussa alle 25-vuotiaita työnhakijoita koko Kaakkois-Suomessa oli vain 1906 henkilöä. Edellisvuoteen verrattuna on 1231 henkilöä eli 39 prosenttia työllistynyt vuoden aikana.

Työllisyys parantunut lähes kaikissa ammattiryhmissä

Työllisyys parani kaikilla koulutusasteilla. Parhaiten työtä löysivät toisen asteen tutkinnon suorittaneet. Korkeakoulutettujen työllisyys parani viime vuodesta kolmanneksen kaikilla koulutusasteilla.

– Parhaiten töitä löysivät palvelu- ja myyntityötä tekevät. Suhteellisesti eniten työllisyys parani edellisvuodesta johtajien ammattiryhmässä.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yli vuoden työttömänä olleita oli Kaakkois-Suomessa 5025, mikä on noin 1000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikista työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 31 prosenttia.

– Eniten pitkäaikaistyöttömyys kasvoi Kotkan ja Haminan seudulla, 349 henkilöllä eli 25 prosenttia.

Töitä tarjolla yrityksissä

Avoimia työpaikkoja oli Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa tarjolla 2426, niitä oli 50 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Eniten töitä tarjosivat yritykset. Yli vuoden kestäviä työsuhteita oli 53 prosenttia tarjotuista uusista työpaikoista. Paremmassa työllisyystilanteessa ei siis ole pelkästään kysymys kesän kausityötekijöistä, vaan myös pitempiaikaista työtä on tarjolla.

Eniten työntekijöitä kaivattiin palvelu- ja myyntityössä.

– Myös rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöitä tarvitaan lisää. Yksittäisistä työpaikoista tarjolla oli eniten toimisto- ja laitossiivoojan, lähihoitajan ja myyjän töitä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka