Karhunmetsästyslupien määrä kasvoi Kaakkois-Suomessa – Haminan, Miehikkälän ja Virolahden alueella saa tänä vuonna kaataa kahdeksan karhua

Kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään pitämään yllä karhun ihmisarkuutta ja säädellään kannan kokoa. Kaakkois-Suomessa tavoitteena on kannan kasvun pysäyttäminen tai hidastaminen.

Suomessa arvioidaan olevan 2670–2800 karhua. Tämä on noin 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, jolloin karhuja arvioitiin olevan 2300–2500.

Suomen riistakeskus on myöntänyt Kaakkois-Suomen alueelle poikkeusluvat 38 karhun metsästämiseen syksyn 2021 metsästyskaudelle. Vuonna 2020 Kaakkois-Suomessa kaadettiin 32 karhua.

– Miehikkälän, Vehkalahden-Haminan, Virolahden, Lemin-Taipalsaaren, Luumäen, Savitaipaleen-Suomenniemen, Sippolan ja Valkealan-Kouvolan riistanhoitoyhdistysten alueille sijoittuvalla poikkeuslupa-alueella on mahdollista metsästää kahdeksan karhua, kerrotaan Suomen riistakeskuksen Kaakkois-Suomen toimipisteen nettisivuilla.

Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden-Imatran, Joutsenon, Etelä-Saimaan ja Ylämaan riistanhoitoyhdistysten alueille sijoittuvalla poikkeuslupa-alueella on mahdollista metsästää 30 karhua.

Poikkeuslupia alueille joilla on vahva karhukanta

Eteläiseen Suomeen poikkeuslupia on myönnetty alueille, joissa karhukanta on vahva. Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Kaakkois-Suomessa on ennen syksyn metsästystä noin 350–370 yli vuoden ikäistä yksilöä ja 70 pentua.

– Kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään ylläpitämään karhun ihmisarkuutta ja säädellään kannan kokoa. Kaakkois-Suomessa tavoitteena on kannan kasvun pysäyttäminen tai hidastaminen.

Kannanhoidollinen metsästys sallitaan

Karhu kuuluu tiukasti suojeltuihin lajeihin EU:n luontodirektiivissä. Suomen karhukantaa voidaan kuitenkin säädellä direktiivin sallimalla kannanhoidollisella metsästyksellä, koska kanta on siihen riittävän suuri. Karhu ei ole uhanlaiseksi luokiteltu laji ja sitä voi tavata kaikkialla Suomessa.

– Tänään voimaan tulevan asetuksen kiintiöllä on tarkoitus pysäyttää karhukannan kasvu. Toteutuessaan kiintiön mukainen metsästys ei vaaranna karhukannan kestävyyttä. Tavoite karhun kannanhoidollisessa metsästyksessä on edelleen sama kuin aiemmin: ylläpidetään karhukannan ihmisarkuutta, ehkäistään vahinkoja ja säädellään kannan kokoa, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Maa- ja metsätalousministeriö käyttää karhukannan säätelyssä Luonnonvarakeskuksen laatimia verotusennusteita. Karhun metsästysaika alkaa elokuun 20. päivä ja päättyy lokakuun lopussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka