Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haminan pääkirjaston Schjerfbeck-luento tarjoaa uutta tietoa tunnetusta maalarista – Kirjastossa on esillä myös Haminan kaupungin taideaarteita

Pääkirjaston Kasper-salissa Helene Schjerfbeckin elämästä ja taiteesta luennoi Sue Cedercreutz-Suhonen.

Haminassa juhlistetaan Suomen kuvataiteen päivää Schjerfbeck-luennolla. Teemapäivää vietetään vuosittain 10. heinäkuuta Helene Schjerfbeckin (1862–1946) syntymäpäivänä.

Kuvataiteilijan elämästä, henkilökuvista ja kauneuden kaipuusta pääkirjaston Kasper-salissa luennoi haminalaislähtöinen Sue Cedercreutz-Suhonen.

– Sue Cedercreutz-Suhonen tuntee Schjerfbeckin taiteen hyvin. Hän on ollut kirjoittamassa aiheesta pari kirjaakin, Haminan kulttuurituottaja Aino Satama kertoo.

Haminassa kesiään viettävä Cedercreutz-Suhonen piti edellisen Schjerfbeck-luentonsa Haminan kirjastossa marraskuussa 2019. Tuolloin Kasper-sali oli Sataman mukaan aivan täynnä.

– Cedercreutz-Suhonen on jatkanut tutkimustaan Schjerfbeckistä, joten ensi lauantain luennolla on odotettavissa uutta tietoa.

Rajoitusten vuoksi Kasper-saliin mahtuu vain 40 kuulijaa. Satama kertoo, että paikkalippuja voi noutaa ennakkoon Haminan kirjastosta sen aukioloaikoina.

Kaupungin varastoista löytyi taideaarteita

Pääkirjastossa voi tutustua myös Haminan kaupungin Taideaarteet-näyttelyyn, joka on esillä 25. heinäkuuta asti. Kulttuuripalvelut on koonnut näyttelyyn kaupungin varastoista, työ- ja kokoushuoneista maalauksia ja veistoksia, jotka eivät tavallisesti ole avoimesti yleisön nähtävänä.

– Kävimme läpi koko Haminan kaupungin taidekokoelman. Samalla saimme päivitettyä rekisterin ajan tasalle.

Satama kertoo, että näyttelyssä on esillä muun muassa Ilja Repinin, Hugo Simbergin, Magnus Enckellin, Albert Edelfeltin, Tuulikki Pietilän ja Outi Heiskasen teoksia.

– Yllätyimme, että kaupungin taidekokoelmassa on näin paljon nimitaiteilijoiden teoksia. Nyt myös kaupunkilaisilla on mahdollisuus nähdä nämä yhtenä kokonaisuutena näyttelyssä.

Lasilinnuista kasvanut lintumetsä

Taideaarteiden lisäksi pääkirjastossa on esillä Oiva Toikan lasilintukokoelma, joka on kasvanut äänimaiseman ja videoinstallaation käsittäväksi kokonaisuudeksi. Lintumetsä on saanut myös osallistavan ulottuvuuden.

Kävijä voi piirtää itse oman tulkintansa linnusta ja jättää sen paikan päällä postilaatikkoon. Piirretyt linnut lennähtävät lähiaikoina osaksi kulttuurituottaja Tomi Pekkolan tekemää videoinstallaatiota.

Galleria Ruutikellarissa on meneillään Heikki Hämäläisen Kivisentienkulkija-näyttely 25.7. saakka.

Helene Schjerfbeck -kuvataideluento Haminan pääkirjaston Kasper-salissa lauantaina 10. heinäkuuta kello 13–14. Näyttelyt ovat avoinna ke–pe klo 10–18 ja la–su kello 10–16.