Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Saitko korkeakoulupaikan Helsingistä, mutta asunto puuttuu? Kymenlaaksolaisille varattuihin opiskelijakämppiin on pitänyt suorastaan metsästää asukkaita

Kymenlaakson Osakunnalla on kaksi asuntoa uusille korkeakouluopiskelijoille eikä yhtään hakemusta.

Kymenlaakson Osakunta omistaa Oulunkylän Patolassa olevassa talossa viisi yksiötä. Rakennus valmistui vuonna 2014. Tiina Heikkilä

Antti Kaarto

Opiskelija-asunnon metsästäminen voi uudelle opiskelijalle olla viheliäistä hommaa. Kymenlaaksolaislähtöisiä opiskelijoita pääkaupunkiseudulla yhteen kokoava Kymenlaakson Osakunta haluaa helpottaa kotikonnuilta isolle kirkolle suuntaavien opiskelijoiden työtä, ja varaa vuosittain kaksi asuntoa uusille kymenlaaksolaisopiskelijoille.

Hakuaika päättyy 16. heinäkuuta, mutta hakemuksia ei ole vielä ainuttakaan.

– Tämä on tasaisesti toistuva probleema. Tieto ei kulje. Olemme joutuneet suorastaan metsästämään ihmisiä esimerkiksi Facebook-ryhmissä, KO:n asuntosihteeri Pasi Pykälistö sanoo.

Osakunnalla on tarjolla yksi soluhuone Etu-Töölössä ja yksi 24-neliöinen yksiö Oulunkylän Patolassa. Kummankin vuokra on Pykälistön mukaan hieman vajaat 400 euroa kuukaudessa, solukämppään sisältyy sähkö.

Hakijan on oltava Kymenlaaksosta muuttava fuksi eli aloittava opiskelija, ja hänen on opiskeltava kolmannella asteella eli yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa.

Lisäksi hänen on oltava riittävän pienituloinen.

– Taloudellisen tilanteen pitää täyttää Aran (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) vaatimukset siitä, että tarvitsee tällaista tuetun asumisen muotoa. Se täyttyy opiskelijoilla yleensä luonnostaan, harva tienaa niin paljon että menisi rimasta yli, Pykälistö sanoo.

Asunnon saaminen edellyttää liittymistä osakuntaan. Asukkaat valitsee osakunnan asuntovaliokunta.

Pyhtäälle ja Miehikkälälle nimikkoasunto tulevaisuudessa?

Etu-Töölön soluhuone periytyy 1950-luvulta, jolloin opiskelijat asuivat vielä makuusaleissa. Osakunnalle lahjoitettiin tuolloin rakennuksesta kolme sänkypaikkaa: yhden lahjoitti Kotka, yhden Hamina ja yhden kotkalainen rakennusmestari Oskar Huovinen. Nykyään kyseessä on kahden hengen soluasunto.

Patolan talossa osakunta omistaa fuksiyksiön lisäksi neljä asuntoa, jotka on varattu opinnoissaan pidemmälle ehtineille. Asuntojen nimet ovat Kouvola, Kotka, Hamina, Iitti ja Virolahti.

Rakennus valmistui vuonna 2014.

– Osakunta päätti silloin nimetä asunnot viiden väkiluvultaan suurimman kunnan mukaan. Tarkoitus on laajentaa asuntojen tarjoamista, sillä tämä on yksi tärkeimmistä jäsenpalveluistamme. Kun pääsemme mukaan johonkin uuteen taloprojektiin, voidaan muillekin Kymenlaakson kunnille nimetä asunto, Pykälistö sanoo.

Hakuohjeet fuksiasuntoihin löytyvät KO:n verkkosivuilta (www.kymenlaaksonosakunta.fi/asunnot). Sivuilla on myös tietoa osakunnan muusta toiminnasta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka