Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kantasatamassa majailevaan vartiolaiva Telkkään voi tutustua uudelta katselutasanteelta – Vartiolaiva ehti ennen eläköitymistään palvella Suomessa ja Virossa

Tasanteen valmistumisen myötä päästään aloittamaan Telkän sisätilojen kunnostus. Alus on tarkoitus avata yleisölle kesällä 2023.

Kymenlaakson museon henkilökuntaa koekäyttämässä Telkän tasannetta. Vilma Lempiäinen

Johanna Vehkaluoto

Merikeskus Vellamon ulkoalueella sijaitsevalle vartiolaiva Telkälle on kevään aikana rakennettu katselutasanne. Tasanteelta voi tutustua alukseen kesäkaudella Vellamon aukioloaikoina.

Sisätilat avataan yleisölle kesällä 2023

Alun perin uivana museoaluksena Vellamon laiturissa esillä ollut VL Telkkä sai jouluna 2010 vuodon ja nostettiin telakalle korjattavaksi.

– Kunnostuksen yhteydessä päätettiin, ettei Telkkä enää palaa uivaksi alukseksi, vaan yleisöllä on vastedes mahdollisuus ihastella alusta maalta käsin, kerrotaan Merikeskus Vellamon tiedotteessa.

Joulukuussa 2019 alus siirrettiin nykyiselle paikalleen Merikeskus Vellamon ja museolaiturin väliin.

– Tasanteen valmistumisen myötä päästään aloittamaan Telkän sisätilojen kunnostus. Alus on tarkoitus avata yleisölle kesällä 2023.

Telkän matka Suomesta Viron kautta Kotkaan

Rannikkovartiolaiva Telkkä valmistui vuonna 1958.

– Rajavartiolaitoksen käytössä 1930-luvulta lähtien ollut aluskalusto oli kokenut kovia salakuljetusajan ja sodan pyörteissä, ja uudistamistarve oli kipeä. Aluksi ryhdyttiin täydentämään vartiomoottorivenekantaa uudella Koskelo-luokalla, johon Telkkäkin kuuluu, tiedotteessa avataan.

Luokan alukset rakennettiin teräsrunkoisiksi, joten ne pystyivät liikkumaan myös syksyn ensimmäisissä jäissä.

– Koskelo-luokan alukset palvelivat kolme vuosikymmentä, kunnes ne korvattiin Lokki-luokan alumiinirunkoisilla vartiolaivoilla. Vartiolaivat Telkkä, Kaakkuri ja Kuikka lahjoitettiin vuonna 1992 Viron rajavartioston eli Eesti Piirivalven käyttöön.

Piirivalve luopui alusten käytöstä 2000-luvun alussa ja Telkkä siirrettiin museoitavaksi Kotkaan. Alus palautettiin alkuperäiseen Rajavartiolaitoksen asuunsa ja liitettiin osaksi Merivartiomuseon kokoelmaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka