Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Soittimessa platinaa ja patinaa – Erik Dahlströmin levy-yhtiö julkaisi ennenjulkaisematonta materiaalia rokin ykkösnimiltä Hurriganesilta ja Teddy & The Tigersilta

Talsti Records Erik Dahlströmin kotonaan pyörittämä levy-yhtiö. Sen perimmäinen tarkoitus on menneiden vuosikymmenten musiikin tallentaminen itselle ja jälkipolville.

Erik Dahlströmillä on massiivinen vinyylikokoelma. Talsti julkaisi kuvan Mystery Train -vinyylin toukokuussa. Sanni Hakkarainen

Sanni Hakkarainen

E rik Dahlströmin arkea tahdittaa rock’n’roll. Jälleen vinyylisoittimeen on valikoitunut historiaan hautautuneita säveliä. Valinnanvaraa löytyy seinät valtaavista hyllyköistä ja lokeroista.

Ranta-Toivalassa asuvan Dahlströmin rokkiorientoituminen ei näy ainoastaan keräilynä, vaan myös luomisena. Hän taltioi levy-yhtiönsä Talsti Recordsin kautta kotimaista perinteistä rock’n’rollia sekä on rakentanut verkkoon genren kattavan tietoarkiston.

Harvinaisen syvä intohimo on lähtenyt liikkeelle sinällään perinteisesti.

– Ekaluokkalaisena kuuntelin isoveljen Hurriganes-levyjä.

Nyt 54-vuotias Dahlström on kalunnut vuosien varrella genren marginaalisimpiakin nurkkia, mutta ei ole hylännyt valtavirran suosikkeja. Itse asiassa tässä kuussa Talsti julkaisee tai on julkaissut levyt kahdelta kotimaisen rokin suurnimeltä – Hurriganesilta ja Teddy & The Tigersilta.

Making of Hot Wheels -levyä ilmestyy 500 vinyyliä ja sama määrä cd-levyjä. Levyt ovat menneet jo ennakkoon kuumille kiville. Erik Dahlström

Normaalisti levy on puolen vuoden päästä ulkona, tähän meni puolitoista vuotta.

Erik Dahlström

Hurriganes-harvinaisuuksia

Hurriganesin levy Making of Hot Wheels pitää sisällään vuoden 1976 Hot Wheels -albumin kappaleet ennenkuulemattomassa muodossa.

– Kaikki levyllä kuullut versiot ovat ennenjulkaisemattomia. Nämä versiot äänitettiin Helsingissä Finnvoxin laatustudiolla kesäkuussa 1976. Bändi kuitenkin äänitti alkuperäiselle albumille päätyneet versiot lahtelaisella pienellä Microvox-studiolla. Vissiin he tavoittelivat näin jonkinlaista garagesoundia. Näissä versioissa jotkut sanat, soolot ja kappaleiden pituudet vaihtelevat, Dahlström pohjustaa.

Mukana on myös kaksi kappaletta, jotka eivät koskaan päätyneet levylle. Super Oil And ASD on soinut aikoinaan vain Shellin mainosraitana, Rock’n’roll Star on jäänyt studion seinien sisälle.

Demonauha tuhoutui tulipalossa

Alkuperäinen Hot Wheels -demonauha on tuhoutunut tulipalossa, mutta merkittävän Hurriganes-kokoelman omistava Jukka Hakkila pelasti ainoan siitä tehdyn kopion arkistoonsa. Sieltä nauha saatiin levyn masteria varten käyttöön.

– Läksin kuuntelemaan nauhaa Espooseen Hurriganes-keräilijä Esa Elgströmin luo. Rock’n’roll Star oli nauhan viimeinen, mutta ei vähäisin. En tiedä johtuuko se tuoreudesta, mutta minun mielestäni sen on uuden julkaisun paras kappale, Dahlström toteaa.

Uuden Hurriganes-julkaisun luominen ei tapahtunut käden käänteessä. Dahlström metsästi lupia oikeudet omistavalta Universal Musicilta, bändin jäseniltä ja oikeudenomistajilta, Shelliltä ja nauhan alkuperäiseltä tuottajalta. Mainosbiisin löytäminen toi lisähaasteita, ja korona osaltaan jarrutti etenemistä.

– Normaalisti levy on puolen vuoden päästä ulkona, tähän meni puolitoista vuotta.

Alkuperäinen Hot Wheels -kansi on käsin piirretty, ja uuteen julkaisuun haluttiin samanlaista ilmettä.

– Jukka Hakkilan äiti on eläkkeellä oleva lastenkirjojen kuvittaja. Hän piirsi uuden levyn kannen.

Talsti Records on julkaissut tiistaina Teddy & The Tigers -levyn Tiger Street. Erik Dahlström

Teddy & The Tigers oli Hurriganesin veroinen

Dahlström muistuttaa, että aikanaan Teddy & The Tigers rokkasi samoilla volyymeilla kuin Hurriganes.

– 1970-luvun lopulla ilmestyi useita lehtijuttuja tyyliin ”Teddy & The Tigers lyö Hurriganesin valtaistuimelta” tai ”Kumpi on kovempi, Remu vai Teddy?”.

Noh, kumpi on kovempi?

– En lähde vertaamaan. Hurriganes oli pitkäikäisempi yhtye, ja toi 50-luvun rock’n’rolliin pohjautuvalla musiikillaan virkistävän tuulahduksen keskelle progesuomea. Se innosti lukuisia nuoria soittamaan rock’n’rollia suhteellisen perinteisin ottein, vaikkakin soitto toki oli paljon suorempaa kuin alkuperäistyylisissä rockabillylevytyksissä.

Teddy & The Tigersin menoa Dahlström kuvailee aidommaksi traditionaaliseksi rock’n’rolliksi, pukeutumista ja hiustyylejä myöten.

– Se ei varmasti ole paras kotimainen rockabilly-bändi, mutta kaikkein merkittävin. Se toimi innoittajana uuden polven rokkaajille, joista suuri osa oli aloittanut Hurriganes-tyyliin.

Making of Hot Wheels sekä samoin ennenjulkaisematonta materiaalia sisältävä Teddy & The Tigersin Tiger Street ovat menneet käsistä jo ennen julkaisua.

– Molemmat ovat minulta jo loppu, samoin osalta jälleenmyyjistä.

Dahlströmin haaveena on myös Hurriganesin legendaarisen Roadrunnerin julkaisemattomien kappaleiden saaminen levylle.

– En tiedä onko se mahdollista. Todennäköisesti ei, mutta aion yrittää.

Erik Dahlström ja Making of Hot Wheels -koelevy. Edustalla on vuonna 1976 ilmestynyt Hurriganesin Hot Wheels -albumi. Sanni Hakkarainen

Talsti Records

Historia talteen

Talsti Records on Ranta-Toivalassa asuvan Erik Dahlströmin kotonaan pyörittämä levy-yhtiö.

Ensimmäinen julkaisu vuodelta 2006.

Levy-yhtiö on saanut nimensä suvun historiasta. J.F. Dahlströmin paikallinen taannoinen limonaditehdas oli kuopiolaisten puheissa aina Talsti.

Dahlström kertoo levy-yhtiön perimmäisenä tarkoituksena olevan menneiden vuosikymmenten musiikin tallentaminen itselle ja jälkipolville.

Tällä hetkellä vireillä on julkaisuja muun muassa BopCatsilta ja Boppin Pete Triolta.

Dahlström on koonnut verkkoon kotimaisen rock’n’rollin arkiston: finnishrocknroll.com

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka