Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymsoten johtajaylilääkäri myöntää: EM-kisaturisteilta kerätyissä tiedoissa voi olla puutteita – Kisaturistien karu koronasaldo alkaa paljastua

STT , Eetu Halonen, Elias Peltonen 

Venäjältä viime aikoina palanneilta matkustajilta on todettu lähes 300 koronatartuntaa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve maanantaina iltapäivällä.

Suurin osa tapauksista on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueelta. Hus tiedotti aiemmin maanantaina, että Venäjältä palanneilta matkustajilta on todettu yhteensä noin 200 tartuntaa pelkästään Husin alueella. Karanteeniin on asetettu melkein 500 ihmistä.

Valtakunnallisesta altistuneiden määrästä ei THL:n Helveen mukaan ole vielä arviota, sillä Venäjältä palanneista on toimitettu vaillinaisesti henkilötietoja. Venäjällä yleistyneen koronaviruksen tarttuvamman deltavariantin määräkään tartunnoista ei ole vielä tiedossa.

Husin johtajaylilääkärin Markku Mäkijärven arvion mukaan jalkapallon EM-kisaturistien tartunnoista lähtökohtaisesti yli puolet on Husin alueelta. Tartunnan saaneissa on myös useampia ensimmäisen koronarokoteannoksen saaneita.

Terveysviranomaiset ovat suositelleet Venäjän-matkailun välttämistä. THL kehottaa kaikkia maassa vierailleita hakeutumaan koronatestiin, vaikka mitään oireita ei olisikaan.

Rajaliikenne Venäjältä Suomeen oli vilkasta jalkapallon EM-kisaturistien palatessa kotiin viime viikolla. Viime tiistaina Nuijamaalta ja Vaalimaalta rajan ylitti Suomeen yhteensä noin 3 700 matkailijaa.

Tiistai-iltana Vaalimaan rajanylityspaikka myös ruuhkautui, kun koronatestauskapasiteettia ei ollut rajalla tarpeeksi. Ilman rajalla suoritettavaa terveystarkastusta tai testausta jäi noin 800 rajanylittäjää.

Vaillinaiset tiedot hidastavat

Terveydenhuolto on joutunut selvittelemään kisaturistien henkilöllisyyksiä muun muassa rajalta välitettyjen matkustajalistojen avulla.

Rajalta välitetyt tiedot EM-kisaturisteista ovat kuitenkin useiden henkilötietojen osalta olleet vaillinaisia, kertoo Husin Mäkijärvi.

– Sieltä on puuttunut osoite-, kotikunta- ja puhelinnumerotietoja ihan jonkun verran. Eivätkä matkustajaluettelotkaan ihan täydellisiä olleet. Tässä on valitettavasti tiedonkulku ollut puutteellista.

Mäkijärven mukaan tietoja on jouduttu paikkailemaan ja metsästämään, mikä on vienyt henkilökunnan aikaa.

Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan rajalta saaduissa listoissa on ollut yhteydenottoa helpottavia henkilötietoja vaihtelevasti, mikä on vaatinut paljon lisätyötä.

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa Kymenlaakson sote-palvelujen kuntayhtymä Kymsotesta myöntää, että osa Venäjän kisaturisteilta kerätyistä henkilötiedoista voi olla vaillinaisia.

Mäntymaan mukaan tietoja kerättiin Vaalimaan raja-asemalla kovassa kiireessä viimeviikkoisen Suomi–Belgia-jalkapallo-ottelun jälkeen. Ne kisaturistit, joille ei tehty rajalla koronatestiä, täyttivät henkilötietonsa lomakkeelle muun muassa tartuntojen jäljittämistä varten.

Mäntymaan mukaan lomakkeita ei ole välttämättä ehditty ruuhkassa tarkistaa, minkä vuoksi niistä voi puuttua tietoja.

Uutinen päivitetty 17.27 uusilla kommenteilla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka