Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymsote teki pakon edessä kovan ratkaisun Vaalimaalla: Kaikki Suomeen palaavat päästettiin rajan yli tiistain aikana, suurin osa ilman koronatestiä – Kisaturistin mukaan tuntikausien odottelu 30 asteen helteessä oli "erittäin tuskaista"

Kisaturisti Samu Pajunen oli bussissa, joka pääsi Suomeen yhtenä ensimmäisistä. Silti Pajunenkin vietti rajalla yli kolme tuntia odottamassa koronatestiä.

Koronatestausta Vaalimaan raja-asemalla. Kuvituskuva. Kimmo Seppälä

Tiina Knaappila, Juho Silventoinen

Vaalimaan raja-asemalla Suomeen pääsyä odottaneet EM-kisaturistit pääsevät Suomeen käymättä koronatestissä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskuksesta kerrottiin ennen iltayhdeksää Kymen Sanomille, että rajalla koronatestausta operoiva Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote teki ratkaisun, joka nopeutti maahanpääsyä merkittävästi.

Kello 22 aikaan johtokeskuksesta arveltiin, että viimeistään kello 23 kaikki kisaturistit pääsevät jatkamaan matkaansa.

Johtokeskuksen mukaan raja sulkeutui kello 21.30 ja kaikki siihen mennessä jonoon tulleet pääsivät tarkastukseen. Suomen puolella ei ollut tietoa, oliko Venäjän rajalla vielä silloin uusia tulijoita.

Vaalimaalla raja on mennyt kiinni kello 21.30 lähes koko korona-ajan. Normaalisti se toimii ympäri vuorokauden.

Venäjän puolella 20 minuuttia, Suomen puolella 3 tuntia

Kouvolalainen Samu Pajunen oli bussissa, joka pääsi Suomeen yhtenä ensimmäisistä. Silti Pajunenkin vietti rajalla yli kolme tuntia odottamassa koronatestiä.

Hän kuvailee, että ulkona yli 30 asteen helteessä seisoskelu oli "erittäin tuskaista".

Pajusen bussin jälkeen jonossa oli ainakin 14 linja-autollista kisaturisteja ja pitkä letka henkilöautoja.

Venäjän puolella asiat olivat sujuneet vielä hyvin, ja aikaa oli kulunut 20 minuuttia. Venäläiset ottivat koronatestejä pistokokeina. Pajusen bussista neljä ihmistä oli testattu käyttämällä poskesta otettavaa testiä, ei nenätestiä.

"Erittäin huonosti hoidettu Kymsotelta"

Jonotus alkoi Suomen puolella, jossa ensin aiottiin testata kaikki ja testaajia oli vain kolme.

– Se oli selvää, etteivät ne siihen pystyneet. Erittäin huonosti hoidettu Kymsotelta, Pajunen sanoi.

Hän ihmetteli, miksi Kysote ei ollut varautunut asiaan, kun tieto palaavista kisabusseista ja -turisteista oli olemassa.

– Ja meillä oli vielä hyvä tilanne, kun emme käyneet taxfreessä ja pääsimme jonon alkupäähän.

Pajusen kotimatka oli muutenkin lämmin, sillä bussista sattui olemaan ilmastointi rikki. Kello 19.45 hänen ryhmänsä pääsi kuitenkin ylittämään rajan.

Suomen rajalta alettiin myös toimittamaan vettä juotavaksi. Mitään syötävää ei ollut mahdollista saada, jos itse ei ollut varautunut.

Pajunen kävi katsomassa Pietarissa vain maanantaisen Suomi–Belgia-ottelun. Matka kesti sunnuntaista tiistaihin.

Uutista on päivitetty 22.6. kello 21.51 Pajusen kommenteilla ja kello 22.05 rajan johtokeskuksen tilannetiedoilla. Jutun aikamuotoa muutettu 23.6. klo 7.38.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka