Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymi Sinfonietta soittaa syksyllä taas elävälle yleisölle – Uudet omistusjärjestelyt näkyvät konserttien jakautumisessa kaupunkien kesken, konsertteja on Kotkassa 12 ja Kouvolassa yhdeksän

Syyskaudella kuullaan on kaksi tilausteosta. Orkesteri on myös mukana Kotkan Aaltoja!-kaupunkifestivaalilla lokakuussa, jolloin konserttitalo valaistaan sekä sisältä että ulkoa.

Kymi Sinfoniettan syyskauden avajaiskonserttia elokuussa johtaa orkesterin ykkösoboisti Dimas Ruiz Santos. Raimo Eerola

Outi Palmu

Kymi Sinfonietta palaa syksyllä elävän yleisön eteen. Kymenlaaksolaisorkesteri julkisti tiistaina syyskauden ohjelmistonsa, joka on tarkoitus toteuttaa kokonaisuudessaan livekonsertein.

– Me todella toivomme, että pääsemme syksyllä soittamaan taas elävälle yleisölle. Elämme kuitenkin tilanteiden mukaan. Jos joudumme pienentämään kokoonpanoja tai ohjelmistoa, siihen on olemassa jo suunnitelmat, Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen sanoo.

Syksyn ohjelmistossa on kaksi barokkikonserttia. Syyskuussa barokin ajan rakkauslauluja Kymi Sinfoniettan kanssa esittävät Arianna Savall ja Petter Udland Johansen. Kausi päätyy joulukuussa kauneimpiin barokkijoululauluihin. Tämän konsertin solisteina ovat cembalotaiteilija Matias Häkkinen ja tenori Jussi Salonen. -

Kotkassa Kouvolaa enemmän konsertteja

Syksyn ohjelmistossa on 12 konserttia Kotkassa ja yhdeksän Kouvolassa. Konserttien lukumäärissä näkyvät jo viime helmikuussa solmitun osakassopimuksen vaikutukset. Uuden omistusjärjestelyn myötä Kotkan kaupunki omistaa orkesterista 66,5 prosenttia ja Kouvola 33,5 prosenttia.

Luostarinen kertoo, että viime vuoteen saakka Kymi Sinfonietta toimi samalla volyymilla kummassakin omistajakaupungissa. Kouvolan vähäisemmän panostuksen vuoksi myös konserttien määrää on siellä vähennetty kaupunkien solmiman sopimuksen mukaisesti.

Luostarisen mukaan vasta tuleva vuosi näyttää, miten konserttimäärät kaupunkien välillä asettuvat. Hän kertoo, että syyskauden ohjelmistossa on viime vuodelta ja tältä keväältä siirrettyjä konsertteja, joista on tehty sopimukset jo aiemmin.

– Näiden esiintyjien kanssa on solmittu sopimus kahdesta konsertista.

Syyskuussa Kymi Sinfoniettan vieraaksi saapuu tähtipianisti Alexander Melnikov. Venäjällä syntynyt Melnikov asuu nykyään Saksassa. Molina Visuals

Maailmankuulu pianisti vierailee syyskuussa

Yksi siirretyistä esityksistä on syyskuun Tähtipianistin matkassa -konsertti, jonka solistina on maailmankuulu Alexander Melnikov. Hänen piti soittaa Kymenlaaksossa jo keväällä 2020.

Klarinetisti Kari Kriikku saapuu vihdoin yleisön eteen 10. ja 11. marraskuuta. Bizarre Bazaar -konsertit oli tarkoitus järjestää viime joulukuussa, mutta ne peruuntuivat viranomaismääräysten vuoksi.

– Yleisö on toivonut Kriikun vierailua jo pitkään.

Viime syksyltä peruuntunut Virtuoosivoimaa!-konsertti tuo joulukuussa Kymi Sinfoniettan solistiksi sellisti Jonathan Roozemanin. Hän soittaa muun muassa Kalevi Ahon Sellokonsertto nro 2:ssa, joka on tarkoitus levyttää Kuusankoskitalossa konserttien jälkeen.

Klarinetisti Kari Kriikun piti esiintyä Kotkassa ja Kouvolassa viime joulukuussa, mutta konsertit peruuntuivat. Hän saapuu vihdoin yleisön eteen marraskuussa 2021. Katja Luoma

Mukana Aaltoja!-festivaalilla

Virtuoosivoimaa!- ja Tähtipianistin matkassa -konsertteja johtaa Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja Olari Elts. Hän toimii kapellimestarina kaikkiaan kolmessa konsertissa.

Lokakuussa hän johtaa Red House! Aaltoja! -konserttia, joka pidetään Aaltoja! Valoa ja ääntä Kotkassa -kaupunkifestivaalin yhteydessä. Sen ohjelmistossa on muun muassa Lotta Wennäkosken Los Angelesin filharmonikoille säveltämä teos Hele sekä Unsuk Chinin Puzzles and Games oopperasta Liisa Ihmemaassa. Solistina on sopraano Piia Komsi.

– Kotkan konserttitalo tullaan valaisemaan festivaalin ajaksi. Valotaidetta nähdään myös itse konsertissa.

Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja, kapellimestari Olari Elts johtaa orkesteria kolmessa konsertissa. Katja Juurikko

Kausi alkaa espanjalaisissa tunnelmissa

Syyskausi alkaa 18. ja 19. elokuuta espanjalaisella musiikkiteatterilla. Zarzuela!-konsertti kurkistaa espanjalaiseen musiikkiperinteeseen, johon kuuluu niin oopperan tyyliin laulettuja romansseja kuin kansantansseja ja ilveilyjä.

Avajaiskonsertin kapellimestarina toimii Kymi Sinfoniettan ykkösoboisti Dimas Ruiz Santos. Solistina laulaa sopraano Johanna Isokoski.

Sopraano Johanna Isokoski laulaa Kymi Sinfoniettan avajaiskonsertissa elokuussa. Zarzuela!-konsertti kurkistaa espanjalaiseen musiikkiperinteeseen. Vuokko Salo

– Juontamani konsertti on samalla myös minun lähtökonserttini, Luostarinen kertoo.

21 vuotta Kymi Sinfoniettan toimitusjohtajana ollut Luostarinen jättää pestinsä syyskuun alussa ja siirtyy vapaaksi taiteilijaksi. Haku tehtävään on edelleen käynnissä. Uuden toimitusjohtajan nimi pitäisi olla selvillä juhannukseen mennessä.

Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen jättää pestinsä syyskuun alussa ja siirtyy vapaaksi taiteilijaksi. Katja Juurikko

Lohisoiton toisessa aallossa

Tulevalla kaudella kuullaan myös kaksi tilausteosta. Näistä ensimmäisen Kymi Sinfonietta kantaesittää Kotkassa Kymijoen Lohisoiton toisessa aallossa 27. elokuuta. Atso Almilan säveltämä Sodan soutumies kuvaa Ruotsinsalmen toista meritaistelua vuonna 1790.

Lohisoiton tilaamaan sävellyksen ensiesitys piti olla jo kesällä 2020, jolloin vietettiin kuuluisan meritaistelun 230-vuotisjuhlavuotta.

– Olemme odottaneet teoksen esittämistä kuin kuuta nousevaa. Elokuun alussa varmistuu pääsemmekö nyt vihdoin soittamaan sen.

Lohisoitto-festivaalilla kuullaan myös kotkalaislähtöisen Marko Puron säveltämä Laivarautaa, joka sai ensiesityksensä Vellamossa keväällä 2017.

Kymi Sinfonietta kantaesittää Atso Almilan säveltämän Sodan soutumies -teoksen Kymijoen Lohisoitossa 27. elokuuta. Sari Tauru

Marraskuussa soi Arttu Takalon uusi sävellys

Loppusyksyyn johdattelee kouvolalaislähtöisen multimuusikko ja säveltäjä Arttu Takalon sävellys Kaksoiskonsertto lyömäsoittimille ja vibrafonille. Kymi Sinfoniettan tilausteos saa kantaesityksensä Kotkassa 4. marraskuuta ja Kouvolassa 5. marraskuuta. Takalo myös soittaa konsertissa vibrafonia. Toisena solistina on lyömäsoittaja Tapio "Mongo" Aaltonen.

Erkki Lasonpalon johtamassa konsertissa esitetään myös Nikolai Rimsky-Korsakovin Scheheradzade, jonka inspiraationa on toiminut Tuhannen ja yhden yön tarinat.

Kymi Sinfonietta soittaa syksyllä kaksi tilausteosta. Näistä toinen on kouvolalaislähtöisen Arttu Takalon uusi sävellys. Mika Toivanen

Kaksi isoa rahalahjoitusta

Tänä vuonna Kymi Sinfonietta ei ole esiintynyt vielä kertaakaan elävälle yleisölle. Koko kevätkausi toteutettiin verkossa etukäteen taltioiduin videokonsertein ja suorin livestriimein. Kauden viimeinen videokonsertti esitettiin viime viikolla Kymijoen Lohisoitossa.

Luostarisen mukaan videotallenteet ja livestriimit ovat tavoittaneet useita tuhansia kuulijoita. Esimerkiksi helmikuussa julkaistua Karismaattiset Kuusistot -verkkokonserttia on katsottu orkesterin Youtube-kanavalla lähes 4 400 kertaa.

– Jatkoimme kevään aikana viime vuonna alkanutta huimaa digiloikkaamme. Olemme olleet tosi iloisia, että yleisö on löytänyt verkkokonserttimme, mutta myös siitä, että rajoituksista huolimatta saimme soittaa yhdessä.

Luostarinen kertoo, että aihetta iloon ovat tuoneet myös Kymi Sinfoniettalle annetut isot rahalahjoitukset. Näistä toinen tuli nimettömältä lahjoittajalta Kouvolasta viime vuonna ja toinen testamenttilahjoituksena kotkalaiselta Maija-Liisa Kiviseltä tänä keväänä.

– Ainakin osa rahoista on tarkoitus käyttää soitinostoihin.

Lauluyhtye Rajaton yhdistää voimansa Kymi Sinfoniettan kanssa marraskuussa. Konsertissa kuullaan yhtyeen rakastetuimpia joululauluja. Lari Järnfelt

Liput myyntiin elokuun alussa

Konserttien liput tulevat myyntiin elokuun alkupuolella. Luostarinen toivoo, että siihen mennessä olisi jo tietoa syksyn rajoituksista. Epävarmasta tilanteesta johtuen ensi syksylle ei myydä kausikortteja.

– Meillä on aika paljon kausikorttilaisia. Tällä hetkellä meillä ei ole tietoa, kuinka monta istumapaikkaa voimme laittaa myyntiin. Toivottavasti voimme jo ensi keväänä palata normaalitilanteeseen.

Katso syksyn koko ohjelmisto osoitteesta www.kymisinfonietta.fi .

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka