Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymsoten rokotusajanvaraus pois pelistä viikonloppuna – Rokotteiden saatavuudessa odotettavissa puutteita keskikesällä

Jos rokotteiden saatavuus valtakunnallisesti heikkenee, Kymsote antaa ensisijaisesti rokotteen jälkimmäisiä annoksia. Se voi venyttää nuorten rokotuksia pidemmälle ajalle, vaikka ajanvaraus onkin jo auki kaikille.

Kymsoten alueella on otettu koronaepidemian alusta, maaliskuusta 2020 lähtien yli 141 000 koronavirusnäytettä. Taru Hokkanen

Juho Silventoinen

Koronarokotusten ajanvarauksia ei pysty tekemään Kymenlaaksossa viikonloppuna, selviää Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän Kymsoten tiedotteesta.

Syynä on ajanvarauspalvelun valtakunnallinen käyttökatko. Katko alkaa perjantai-iltana kello yhdeksältä ja jatkuu maanantaiaamuun kello kahdeksaan.

Katkon aikana käytöstä ovat poissa kaikki Kymsoten sähköiset palvelut. Varatuista rokotusajoista ei myöskään tule tuolloin tekstiviesti-ilmoituksia.

Rokottautua voi liki missä vain Kymenlaaksossa

Koronarokotusajan voi varata mistä tahansa Kymsoten rokotuspisteestä lukuun ottamatta Pyhtäätä. Sieltä rokotusajan voivat varata vain kunnan asukkaat ja asiointinsa Pyhtäälle keskittäneet.

Yli 70-vuotiaiden ensimmäisen annoksen rokotuskattavuus Kymenlaaksossa on jo yli 90 prosenttia. 80 vuotta täyttäneistä molemmat rokotukset on saanut jo 69 prosenttia maakunnan asukkaista.

65–69-vuotiaista kymenlaaksolaisista rokotettu on nyt kertaalleen 86,5 prosenttia, 60–64-vuotiaista 83,7 prosenttia, 55–59-vuotiaista 80,5 prosenttia, 50–54-vuotiaista 76,2 prosenttia, 45–49-vuotiaista 67,9 prosenttia ja 40–44-vuotiaista 54,5 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan rokoteannoksia on annettu Kymenlaaksossa noin 109 000 kappaletta.

Saatavuus heikennee tilapäisesti

Koronarokotteiden saatavuuden odotetaan alenevan kesän ajaksi koko maassa, mikä heijastuu myös Kymsoteen. Mikäli rokotteita on saatavilla vähemmän, Kymsote priorisoi jälkimmäisten rokoteannosten antamista.

– Kattavan rokotesuojan varmistamiseksi on tärkeää, että erityisesti toisten rokotusten aikataulusta pidetään kiinni suunnitellusti, taustoittaa tiedotteessa Kymsoten rokotuskoordinaattori Tanja Metsola.

Väliaikaisista puutteista huolimatta kaikki kymenlaaksolaiset tulevat rokotteen saamaan, Metsola vakuuttaa. Koska ensimmäisen rokotteen aikoja on tarjolla kesällä suunniteltua vähemmän, venyy nuorten ikäluokkien rokottaminen kuitenkin suunniteltua pidemmälle ajalle.

– Tieto rokotteiden saatavuudesta saadaan vain viikoiksi kerrallaan, minkä vuoksi on vaikeaa vielä arvioida tarkkaa tilannetta esimerkiksi keskikesällä, Metsola kertoo.

Takaisinsoitoissa ruuhkaa

Uusien ikäluokkien kutsuminen rokotettavaksi on pitkin kevättä näkynyt ruuhkapiikkinä niin puhelin- kuin sähköisessä ajanvarauksessa. Näin on käynyt myös nyt, kun rokotukset on avattu kaikille 16 vuotta täyttäneille.

Tällä viikolla ruuhkaa on ollut etenkin puhelinajanvarauksessa, joka on täyttynyt etenkin 16–17-vuotiaista. He voivat muista ikäryhmistä poiketen varata aikansa vain puhelimitse, jotta voidaan varmistaa, että rokotuksessa käytetään kullekin sopivaa rokotevalmistetta.

Kymsote pyytää kärsivällisyyttä takaisinsoittoa odottaville ja painottaa, että yksi soittopyyntö riittää.

– Aikoja vapautuu toisinaan nopeastikin, joten sähköistä ajanvarauskalenteria kannattaa käydä vilkaisemassa säännöllisesti, Metsola muistuttaa.

Matkustamista ulkomaille Kymsote kehottaa edelleen välttämään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi torstaina uuden rajaohjeistuksen, jonka mukaan kaksi rokoteannosta saaneiden ei tarvitse käydä maahan tullessa koronatestissä.

Ehtona on, että jälkimmäisen rokotteen saamisesta on kulunut vähintään kaksi viikkoa. Venäläisvalmisteinen Sputnik-rokote ei kuitenkaan vapauta kahden annoksen jälkeenkään koronatestistä rajalla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka