Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Haminan ja Haapasaaren edustalla kesän ensimmäiset sinilevähavainnot – Kymijoki virtaa tavallista voimakkaampana

Rannikon sinilevähavainnot ovat toistaiseksi ainoat koko Kaakkois-Suomessa. Sisävedet ovat normaalia korkeammalla.

Juho Silventoinen

Alkukesän lämpimät säät ovat poikineet ensimmäiset sinilevähavainnot. Tieto selviää Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (Ely) tiedotteesta.

Levää on havaittu pieniä määriä Haapasaaren ja Haminan rannikkoalueilla. Havainnot ovat toistaiseksi koko Kaakkois-Suomen ainoat.

Hyvin monin paikoin vesissä on kuitenkin siitepölyä, joka kerääntyy lautoiksi. Ely-keskuksen tiedottaja Sirpa Skippari kertoo, että lauttoja muodostaa nyt pääasiassa männyn siitepöly.

Niin meri- kuin järvivedet ovat lämmenneet jo kesäisiin lukemiin. Pitkän lämpimän ja tyynen jakson ansiosta Suomenlahden vesi on nyt peräti 18-asteista. Lukema on pohjoisella Itämerellä vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkea. Sisävesien lämpötila vaihtelee 18:n ja 22:n lämpöasteen välillä.

Kymijoki virtaa vuolaana

Päijänteen korkeudesta johtuen Kymijoen virtaama on tavanomaista suurempi. Esimerkiksi Kuusankosken kohdilla Kymijoessa virtaa vettä noin 530 kuutiometriä sekunnissa.

Tulvahuippu Kymijoen vesistössä on paraikaa käsillä ja vedenkorkeus kääntyy laskusuuntaan kesäkuun lopulla. Itse Kymijoessa virtaama on jo alkanut vähä vähältä pienenemään. Lasku on kuitenkin hidasta.

– Virta on yhä paljon voimakkaampi kuin tavallisesti. Sen myötä syntyy myös vaaratilanteita, Skippari varoittaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka