Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Otavalle ja Teklalle saa ottaa enemmän matkustajia maanantaista alkaen – ELY-keskus suosittelee yhä välttämään ei-välttämättömiä matkoja aluksilla

Heinäkuun alusta alkaen yhteysalusten matkustajarajoituksia tullaan arvioimaan uudelleen tautitilanteen ja voimassa olevan ohjeistuksen mukaan viikoittain.

Yhteysalusten matkustajarajoituksia kevennetään varovasti asteittain kesäkuun puolivälistä alkaen. Arkistokuva. Raimo Eerola

Johanna Vehkaluoto

Yhteysalusten matkustajarajoituksia kevennetään varovasti asteittain kesäkuun puolivälistä alkaen. Ensin lisätään ainoastaan ulkopaikkoja muutamille reiteille, joilla voi matkustaa ulkotiloissa. Ulkomatkustuksen osalta on huomioitu, että reitillä matkan kesto on alle kaksi tuntia.

Ulkopaikkoja lisätään 14. kesäkuuta alkaen reiteillä Kotka–Pyhtää, Parainen ja Velkua.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Otavalle voidaan maanantaista alkaen ottaa sisätiloihin 50 matkustajaa ja ulos 65. Teklalla sisälle voidaan ottaa 30 matkustajaa ja ulos 20, kertoo Finferriesin turvallisuus- ja liikennejohtaja Pasi Roos.

Heinäkuun alusta alkaen matkustajarajoituksia tullaan arvioimaan uudelleen tautitilanteen ja voimassa olevan ohjeistuksen mukaan viikoittain.

– Koska vielä ei pystytä luopumaan matkustajarajoituksista, on edelleen suositeltavaa välttää ei-välttämättömiä matkoja yhteysaluksilla, kerrotaan ELY-keskuksen tiedotteessa.

Roos toivoo, että normaaleihin matkustajamääriin päästään ennen juhannussesonkia.

– Näillä uusilla rajoituksilla jäämme enää 15 matkustajan päähän Otavan normaalista matkustajamäärästä. Viranomaiset tarkkailevat tilannetta ja jos koronatilanne sen sallii, päätöksiä voidaan tehdä nopeastikin.

Matkustajia tulee eri puolilta maata

Arvioinnissa tarkastellaan tautitilannetta valtakunnallisesti, sillä saaristossa on paljon vapaa-ajan matkustajia eri puolilta maata. Kokonaisarvioinnissa otetaan huomioon myös rokotekattavuus ja erilliset tartuntatautiryppäät.

Ensisijaisesti pyritään turvaamaan saaristoliikenteen jatkuvuus.

– Mahdolliset työntekijöiden karanteenitilanteet ja sairastumiset voivat toteutuessaan aiheuttaa merkittäviäkin muutoksia ja rajoituksia saaristoliikenteeseen. Aluksia ei voida ajaa alimiehitettyinä eivätkä työntekijät voi tulla töihin sairastuneina. Ammattitaitoisten ja terveiden sijaisten saaminen kehittyvässä koronatilanteessa voi olla haastavaa, kerrotaan ELY-keskuksen tiedotteessa.

Lisää paikkoja otetaan käyttöön reittikohtaisesti, kun reittialueen liikenteen jatkuvuus ei ole uhattuna. Matkustajarajoituksissa huomioidaan turvavälien aluskohtaiset edellytykset, kuten matkustamon muoto, tilat ja asettelu sekä sisätilojen kulkureitit.

Vältä ei-välttämättömiä matkoja yhteysaluksilla

Kesäsesonki on käynnistymässä ja kesäaikaan matkustajamäärät yhteysaluksilla kasvavat. Normaalioloissakin yhteysalusten kapasiteetti on rajallista, eikä ruuhkahuipputilanteissa kaikki matkustajat ole aina mahtuneet kyytiin.

Nyt matkustajakapasiteetti on vain noin puolet normaalista. Joillain reiteillä se on jopa alle puolet normaaliajan kapasiteetista.

– Matkustajat otetaan yhteysaluksille saapumisjärjestyksessä. Näin ollen kaikkien saman seurueen jäsenille ei voida taata mahtumista samaan alusvuoroon, mikäli tällä hetkellä käytössä oleva maksimi matkustajamäärä täyttyy, kerrotaan tiedotteessa.

– Asiakkaista tämäkin muutos tuntuu varmasti mukavammalta. Heidän ei tarvitse enää jännittää, mahtuvatko he aluksen kyytiin vai eivät, toteaa Roos.

Matkustajarajoitusten ohella palveluntuottajat on velvoitettu huolehtimaan aluksilla riittävistä turvaväleistä. Aluksilla tarjotaan mahdollisuus käsien desinfiointiin ja matkustajien käyttöön tarkoitetut tilat ja pinnat puhdistetaan tehostetusti ja säännöllisesti. Kaikkien yli 12-vuotiaiden yhteysalusliikenteen matkustajien on käytettävä kasvomaskia. Pakko ei koske niitä, joilla on terveydellinen este maskin käyttämiselle.

Reitti- ja aluskohtaiset enimmäismatkustajamäärät on kerrottu ELY-keskuksen verkkosivuilla.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka