Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymenlaakso palaa koronaepidemian kiihtymisvaiheesta perusvaiheeseen – Rokotuksia jatketaan kesän läpi tauotta

Perustasolle palaaminen mahdollistaa sen, että tapahtumista ja yleisötilaisuuksista voidaan poistaa osallistujamääriin liittyvät rajoitukset. Maskeista ei voida vielä luopua.

Rokotukset ovat Kymenlaaksossa edenneet noin 7000 rokotteen viikkotahtia. Katja Juurikko

Elina Valtonen

Keskiviikkona kokoontunut Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä on todennut maakunnan voivan palata epidemian perustasolle. Kymenlaakso on ollut epidemian kiihtymisvaiheessa viime vuoden loppupuolelta lähtien.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan päätöksen mahdollistaa suotuisa tartuntatautitilanne.

– Tartuntatapaukset ovat satunnaisia ja tartuntaketjut pystytään hyvin jäljittämään. Positiivisia koronatartuntoja on reippaasti alle 1 prosentti kaikista otetuista näytteistä, Mäntymaa kuvaa.

Sairaalahoidossa ei myöskään ole tällä hetkellä yhtään potilasta.

Maskeista luovutaan viimeisenä

Perustasolle palaaminen mahdollistaa sen, että tapahtumista ja yleisötilaisuuksista voidaan poistaa osallistujamääriin liittyvät rajoitukset. Etelä-Suomen aluehallintovirasto linjasi asiasta jo viime viikolla. Tapahtumanjärjestäjillä on kuitenkin edelleen vastuu siitä, että tilaisuuksissa on mahdollisuus pitää etäisyyttä muihin ihmisiin ja huolehtia käsihygieniasta. Henkilörajoitus myös yksityistilaisuuksiin liittyen poistui.

Maskipakko, tungosten välttäminen ja käsihygienian noudattaminen on perustasoon palaamisesta huolimatta edelleen paikallaan. Kymsote suosittaa edelleen etätyön tekemistä.

Mäntymaa arvioi, että maskeista luovutaan viimeisenä.

– Tiedän, että moni odottaa, että milloin maskista pääsisi eroon. Perustasoon palaaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että epidemia olisi ohi. Malttia tarvitaan.

Rokotuksia jatketaan kesän läpi

Koronarokotukset ovat edenneet Kymenlaaksossa mallikkaasti. Rokotuksia jatketaan kesän läpi täydellä teholla ja ilman kesätaukoja.

Rokoteaikoja voivat tällä hetkellä varata kaikki yli 16-vuotiaat. Ajanvaraus suositellaan tekemään netissä, mutta 16–17-vuotiaiden on varattava aika puhelimitse. Syynä on se, että 16–17-vuotiaille halutaan varmistaa juuri tietyn rokotteen saatavuus.

Toistaiseksi alle 16-vuotiaita ei rokoteta. Mäntymaan mukaan tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että lasten rokottaminen on turvallista, mutta asiaa tutkitaan vielä lisää.

Suurinta huolta Kymsotessa aiheuttaa koronaviruksen niin sanottu Intian variantti, joka Mäntymaan mukaan voi olla tartuttava jopa ulkotiloissa.

– Kymenlaaksossakin on saatu tauti yhden rokotteen läpi, mutta ei vakavia tautimuotoja. Tämä pätee kaikkiin virusmuotoihin.

Rokote otettava omassa kotikunnassa

Koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsolan mukaan ensimmäisten rokoteannosten antaminen saattaa kesän mittaan venyä, sillä toisia annoksia annetaan enenevässä määrin.

– Tällä hetkellä noin 50 prosenttia rokotteista menee kakkosannoksiin.

Metsola korostaa, että tilanteet rokoteaikojen ja rokotteiden saatavuuden suhteen elävät voimakkaasti. Jos sähköisessä ajanvarauksessa ei heti ole itselle sopivia vapaita aikoja, kannattaa tilanne tarkistaa seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Uusia aikoja voi tulla nopeasti lisää esimerkiksi peruutusten tai muiden muutosten vuoksi.

Rokotekattavuus on tällä hetkellä Kymenlaaksossa 53 prosenttia ja rokotuksia annetaan noin 7000 viikossa.

Ikääntyneiden ikäluokissa rokotuskattavuudessa on jo päästy yli 90:n.

– On puhuttu siitä, mikä olisi riittävä kattavuus ja esitetty 70:ä. Tavoite on kuitenkin korkeammalla. 90 prosentin kattavuus tarkoittaa jo sitä, että laumasuoja toimii, Mäntymaa sanoo.

Koronarokotetta ei voi ottaa oman sairaanhoitopiirin ulkopuolella kuin poikkeustapauksissa. Toisen rokotteen ottamisajankohtaa ei voi myöskään aikaistaa mökkireissun vuoksi, mutta sitä voi siirtää eteenpäin.

Metsolan mukaan poikkeustapauksilla on pääsääntöisesti ajateltu ikääntyneitä, joilla voi olla liikkumisvaikeuksia. Siten esimerkiksi synnyinseudulleen kesäksi palanneet opiskelijat olisivat velvoitettuja hakemaan rokotteen kotikunnastaan.

– Sujuvinta olisi, että rokotteiden 1. ja 2. annos pystyttäisiin antamaan samalla oleskelulla. Jos esimerkiksi kesätyöskentelyn aika alittaa selvästi 12 viikkoa, tulisi rokote hakea opiskelupaikkakunnalta, Mäntymaa tarkentaa.

Rokotetodistus ei takaa pääsyä toiseen maahan

Toukokuussa otettiin käyttöön kansallinen todistus koronarokotuksista. Todistus tulee rokotteen ottamisen jälkeen sähköisesti Omakanta-palveluun.

Metsola muistuttaa, että todistusten päivittyminen järjestelmään voi viedä aikaa, joten asiaa kannattaa rauhassa odotella, mikäli todistukselle ei ole suurta tarvetta.

– Todistusta voi käyttää rajanylityksessä, mutta se ei takaa pääsyä maahan. Jokaisella maalla on omat maahantulovaatimuksensa, jotka matkustajan pitää itse selvittää.

Heinäkuussa käyttöön otetaan EU:n yhteinen koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksista, negatiivisesta testituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista.

Juttua päivitetty 9.6. kello 13. Lisätty tieto etätyösuosituksista, koronarokotteiden tarkempi tilanne ja ohjeistus Kymenlaaksossa, tieto koronarokotetodistuksista ja kommentteja.

Juttua muokattu 9.6. kello 13.50. Poistettu otsikosta virheellinen maininta leviämisvaiheesta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka