Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Valtuustoaloite laivojen nopeusrajoituksista ei saa suopeaa vastaanottoa Kotkassa – Satamayhtiön mukaan liian alhainen nopeus voi olla jopa riski

Arkistokuvassa Transfennica saapuu Hietasen satamaan. Taustalla näkyy Sunilan tehdas. Kimmo Seppälä

Riina Lehtoranta

Kotkan kaupunki ei todennäköisesti aio ryhtyä rajoittamaan laivojen nopeuksia satama-alueilla. Asiaa oli aloitteessaan esittänyt kaupunginvaltuutettu Vesa Levonen (kp. sit.).

Levosen aloitteen mukaan suuret alukset voivat aiheuttaa ranta-asukkaille tai laitureiden ja veneiden omistajille vahinkoa etenkin silloin, jos niiden nopeus on satama-alueelle saavuttaessa liian suuri. Levosen mukaan Kotkassa on jo epäilyksiä, että peräporttilaiva Kraftca ajoi liian kovaa vauhtia Hietaseen ja synnytti niin sanotun tsunami-ilmiön.

Levonen esittääkin, että Kotkan kaupunki ja satamayhtiö ryhtyisivät pikaisesti sellaisiin toimiin, ettei yksikään suuri alus voisi tulla satama-alueelle liian suurta nopeutta.

Kun vastausta valtuustoaloitteeseen valmisteltiin, pyysi Kotkan kaupunki kannanottoa myös Haminan–Kotkan satamalta. Satamayhtiön mukaan alukset ajavat joka tapauksessa turvalliseksi katsomaansa nopeutta, oli nopeusrajoitusta tai ei.

Satamayhtiön mukaan voi myös olla tilanne, jossa aluksen on ajettava mahdollisen nopeusrajoituksen ylittävää nopeutta turvallisuussyistä. Jos laiva nopeusrajoitusta noudattaessaan joutuisi onnettomuuteen, saatettaisiin liian alhaista nopeutta pitää jopa osasyynä onnettomuuteen, selvittää satamayhtiö.

Kaupunkirakennelautakunta käsittelee tiistaina

Kotkan kaupunkirakennelautakunta käsittelee vastausta valtuustoaloitteeseen ensi tiistain kokouksessaan. Esityslistan tekstissä viitataan myös Liikenneviraston selvitykseen, jonka mukaan aallonmuodostukseen ja aallon korkeuteen vaikuttavat muutkin tekijät kuin laivan nopeus.

Vastausluonnoksen mukaan alusturvallisuutta ja onnettomuusriskin minimointia onkin pidettävä ensisijaisena tavoitteena.

– Nopeusrajoitusta ei kaikissa olosuhteissa voida välttämättä turvallisesti noudattaa. Nopeusrajoituksen voimassaolon ei tulisi olla tulkinnanvarainen tai johtaa ohjattavuuden heikkenemiseen edes epähuomiossa, kirjoitetaan vastausluonnoksessa.

Kaupunkirakennelautakunnalle esitetäänkin, että nopeusrajoituksia ei aseteta.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka