Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yli puolet kymenlaaksolaisista saanut koronarokotuksen – uusia ohjeita muun muassa raskaana oleville ja ulkomailla rokotuksen saaneille

Susanna Koivisto

Kymenlaaksolaisista noin 51,7 prosenttia on saanut koronarokotuksen ensimmäisen annoksen 4. kesäkuuta mennessä. 10,4 prosenttia on saanut myös toisen rokotusannoksen, kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote tiedotteessaan.

Lähiviikkoina rokotetaan erityisesti yli 80-vuotiaiden toisia rokoteannoksia. Tämä vaikuttaa vapaiden aikojen saatavuuteen niillä, jotka tulevat ensimmäiseen rokotukseen. Kymsote kuitenkin lupaa, että rokotteita on kaikille ikäryhmille riittävästi, eikä tahti tule hidastumaan kesälläkään. Kesäkuun 8. päivästä alkaen kaikki 16 vuotta täyttäneet ovat tervetulleita rokotuksiin.

Kymenlaaksossa käynnistyvät koronarokotukset 16–29-vuotiaille – 16–17-vuotiaat voivat varata ajan vain puhelimitse

Mikäli vapaita aikoja ei ole saatavilla, Kymsote kannustaa palaamaan ajanvaraukseen myöhemmin. Tilanne voi muuttua jopa päivittäin. Rokotteita saadaan joskus lisää jopa lyhyellä varoitusajalla, ja jokainen vapaa aika pyritään täyttämään.

Kymsoten sähköisiin palveluihin on tulossa ensi viikon lopulla käyttökatko. Katko alkaa perjantaina 11. kesäkuuta kello 21, ja päättyy maanantaina 14. kesäkuuta kello 8. Kyseisen viikonlopun aikana koronarokotusten sähköinen ajanvaraus ei ole käytössä.

Kymenlaaksolaiset voivat kotikunnasta riippumatta varata ajan mihin tahansa Kymsoten rokotuspisteeseen. Ainoastaan Pyhtään piste palvelee ainoastaan pyhtääläisiä tai Pyhtään terveysaseman varanneita.

Uusia rokotusohjeita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi viikon aikana uusia ohjeita rokotuksiin liittyen. Jatkossa myös raskaana olevia suositellaan ottamaan koronarokote.

Ulkomailla annettujen rokotusannosten täydentäminen toisella annoksella Suomessa on mahdollista, mutta aika rokotuspisteelle varataan näissä tapauksissa puhelimitse. Muualla kuin Suomessa annetusta rokotteesta tulee olla suomen-, englannin- tai ruotsinkielinen virallinen todistus.

Myös suositus siitä, että toisen rokotteen jälkeen tulisi odottaa ennen koronarokotteen ottamista, on poistunut käytöstä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka