Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakamaksulain uudistukset voimaan heinäkuun alussa – jatkossa tarjolla enemmän maksuttomia palveluita

Susanna Koivisto

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin tulee muutoksia heinäkuun alusta alkaen, kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote tiedotteessaan.

Muutokset perustuvat uudistettuun asiakasmaksulakiin. Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivujen mukaan uusi laki kohtuullistaa asiakasmaksuja ja laajentaa maksuttomien palvelujen tarjontaa.

Sosiaali- ja terveysmiministeriön verkkosivuilla olevan arvion mukaan 98 prosentilla maksut pienevät. Arvioitu osuus on 44 euroa vuodessa.

Jatkossa enemmän maksuttomia palveluja

Hoitajavastaanotot tulevat maksuttomiksi perusterveydenhuollossa. Alaikäisiltä asiakkailta ei enää peritä maksuja poliklinikan antamasta tutkimuksesta ja hoidosta.

Jotkin tartuntatautien hoitoon asiat, kuten HIV:n ehkäisyyn tarkoitettu lääkitys on jatkossa maksutonta. Myös päihteitä käyttävien raskaana olevien, tutkimus, hoito ja seuranta äitiyspoliklinikoilla kuuluu maksuttomien palveluiden piiriin.

Lisäksi maksuttomia palveluja koskevaa sääntelyä on selkeytetty joiltain osin. Esimerkiksi kouluterveydenhuollon palvelujen asiakasmaksuja ei jatkossa peritä yli 18-vuotiailta.

Vuoden 2022 alussa otetaan käyttöön lakiuudistuksen toinen osa. Tällöin on luvassa muutoksia maksukattoa kerryttäviin palveluihin.

Kymsote lupaa tiedotteessaan tarkempaa tietoa asiakasmaksumuutoksista nykyisille asiakkaille koti-, asumis- ja hoivapalveluissa kesäkuun aikana. Tiedot päivittyvät myös Kymsoten nettisivuille heinäkuun ensimmäinen päivä.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka