Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yleisötilaisuuksien rajoitukset ovat poistumassa Kymenlaaksossa – AVI päättänee asiasta loppuviikon aikana

Aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta sallitaan taas Kymenlaaksossa.

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa, että yleisötilaisuuksien osallistujamäärät vapautetaan. Lumikki Haaja

Tapani Olkku

Yleisötapahtumien rajoitukset ovat poistumassa Kymenlaaksossa. Rajoituksista päättää Etelä-Suomen aluehallintovirasto AVI. Päätöksiä on odotettavissa loppuviikon aikana.

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä käsitteli maakunnan koronatilannetta keskiviikkona ja totesi, että Kymenlaakso pysyy epidemian kakkostasolla eli kiihtymisvaiheessa.

Samalla se päätti kuitenkin suositella Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että yleisötilaisuuksien rajoituksia vapautetaan.

Tällä hetkellä maakunnassa saa järjestää vain enintään 20 henkilön kokoontumisia. Sosiaali- ja terveysministeriön suositus kiihtymisvaiheessa oleville alueille on, että yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta ollenkaan.

Tällaista päätöstä koronaryhmä suosittelee AVI:lle myös Kymenlaakson osalle.

AVI arvioi tilannetta nyt koordinaatioryhmältä saatujen tietojen pohjalta, ylitarkastaja Oona Mölsä kertoo.

– Uskoisin, että päätös tehdään tämän viikon aikana.

Vaikka osallistujarajoitus poistuisi, osallistujien ja seurueiden olisi edelleen vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

Koronakoordinaatioryhmä päätti myös, että aikuisten harrastustoiminta sisätiloissa sallitaan taas. Toiminnassa suositellaan maskin käyttöä ja turvavälien noudattamista aina kuin on mahdollista.

Tilanne paranee hiljalleen

Vaikka Kymenlaakso pysyy kiihtymisvaiheessa, sen koronatilanne on viime viikkoina parantunut.

Kahden viime viikon aikana alueella on todettu 62 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku on 38. Ilmaantuvuusluku kertoo, montako tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohti on todettu.

Positiivisten koronanäytteiden osuus kaikista on ollut kahden viikon aikana yksi prosentti. Toukokuussa se kävi lähellä kahta prosenttia.

Tartunnoista saadaan jäljitettyä Kymenlaaksossa tällä hetkellä 84 prosenttia. Noin puolet tartunnoista tulee samasta taloudesta tai muulta lähipiiriltä.

Eniten uusia tapauksia on todettu 50–59-vuotiailla.

Pahimmillaan Kymenlaaksossa oli koronan vuoksi karanteenissa noin 400 henkilöä kerrallaan. Tällä hetkellä heitä on noin 60.

Myös rokotukset etenevät, mutta kaksi annosta saaneiden määrä on edelleen pieni, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

– Yksi rokoteannos antaa vain osittaisen suojan koronatartunnalta, ja hyvään suojaan varsinkin uusia varianttiviruksia kohtaan tarvitaan molemmat kaksi annosta. Tämä on tärkeä muistaa myös tulevana viikonloppuna, kun juhlitaan koulujen loppumista, valmistuneita ja ylioppilaita. On muistettava edelleen välttää väkijoukkoja ja kokoontumisia.

Matkustamista ei edelleenkään suositella. Kymsote varautuu matkustajapiikkeihin etenkin kesäkuussa, jolloin Suomi pelaa Pietarissa kaksi ottelua jalkapallon EM-kilpailuissa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka