Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailijat toivat koronavuonna Kymenlaaksoon 94 miljoonaa euroa – Summa puolittui edellisvuoteen nähden

Korona-aikana matkailijat suosivat aiempaa enemmän Airbnb- ja vuokramökkimajoitusta.

Koronapandemian vuoksi vähentynyt matkailu teki merkittävän loven kymenlaaksolaisten yritysten liikevaihtoon, kertoo Tutkimus- ja analysointikeskus TAK oy. tiedotteessaan. Laskua oli niin ulkomailta kuin kotimaasta suuntautuneissa matkoissa sekä niiden poikimassa tulovirrassa maakunnan yrityksille.

Kaikkiaan koti- ja ulkomaiset matkailijat jättivät Kymenlaaksoon viime vuonna 94 miljoonaa euroa. Summa on noin puolet koronapandemiaa edeltävän vuoden 2019 luvusta.

Ulkomailta tulijoita murto-osa normaalista

Suurin yksittäinen selittävä tekijä on ulkomaisten matkailijoiden väheneminen rajusti aiemmasta. Ulkomailta tehtiin Kymenlaaksoon viime vuonna matkustusrajoituksista johtuen vain noin 130 000 matkaa, mikä on 79 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Tulijoista venäläisiä oli valtaosa, 77 prosenttia. Venäläisten matkailijoiden osuus pieneni kutakuinkin samassa suhteessa muiden ulkomaisten matkailijoiden kanssa.

Kotimaan matkoja tehtiin maakuntaan viime vuonna noin 1,1 miljoonaa. Matkailijoista 62 prosenttia suuntasi Kymenlaaksoon naapurimaakunnista Uudeltamaalta, Etelä-Karjalasta ja Etelä-Savosta.

Airbnb:n suosio verotti hotelliyöpyjiä

Matkustajakato näkyi myös majoitusliikkeissä. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisiä kirjattiin viime vuonna 60 prosenttia edellisvuotta vähemmän, kotimaan matkailijoiden yöpymiset laskivat puolestaan vain 20 prosenttia.

Korona-aikana suosiotaan kasvattivat Airbnb- ja vuokramökkikohteet. Huhti-joulukuussa 2020 niiden myynti kasvoi Kotkan ja Haminan alueella 35 prosenttia vuoden takaisesta. Kouvolassa kasvua kertyi jopa 45 prosenttia.