Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hamina suunnittelee uutta suurtapahtumaa – Uusi tapahtuma toisi Hamina Bastioniin hevosalan kaikissa sen eri muodoissa

Haminan kaupunki järjestäisi tapahtuman yhteistyössä Harjun Oppimiskeskuksen kanssa. Lopullinen päätös tapahtuman toteuttamisesta tehdään esiselvityksen valmistuttua alkusyksystä.

Hevosia Bastionissa on ollut muun muassa Hamina Tattoon yhteydessä, Horse Festivaaleilla ja Miekat, muurit ja musketit -historiatapahtumassa. Arkistokuva. Ella Karttunen

Johanna Vehkaluoto

Haminan kaupunki suunnittelee tapahtumakesänsä täydentämistä hevosalan suurtapahtumalla. Hevoset Bastionissa -työnimeä kantavan tapahtuman sisältöä ja ilmettä suunnitellaan vielä alkaneen kesän aikana.

– Hevoset Bastionissa -tapahtuma rikastuttaa Hamina Festivals -kokonaisuutta, kertoo kaupunginjohtaja Hannu Muhonen kaupungin tiedotteessa.

Mukaan halutaan hevosala kaikissa sen muodoissa

Perusideana on tuoda vuosittain yhteen hevostalouden eri osa-alueet ja hevosista kiinnostuneet ihmiset: yritykset, järjestöt, harrastajat ja eri alojen ammattilaiset.

Muhonen toteaa, että kysymys on hevosalasta kaikissa sen eri muodoissa.

– Ratsastuksesta ja raviurheilusta aina hevosalan erikoisempiin ja vähemmän tunnettuihin ilmentymismuotoihin sekä laajasti kaikkeen hevosiin ja hevosten pitoon liittyviin asioihin. Tapahtumalla on samaan aikaan seudullinen, kansallinen ja kansainvälinen ulottuvuus, jatkaa Muhonen.

Seudulla on vahva ja monipuolinen hevostalous.

– Hevosharrastus tuo alueelle paitsi työtä ja toimeentuloa, myös hienoja luontoelämyksiä ja ihmisten kohtaamisia. Maaseutu on meillä myös hevosten maaseutu, maaseutupäällikkö Tuula Ahonen kiteyttää.

Yhteistyötä Harjun Oppimiskeskuksen kanssa

Harjun Oppimiskeskus on mukana yhteistyössä ja tapahtuman yhtenä osatoteuttajana.

– Olemme todella iloisia siitä, että tapahtuman suunnittelu on alkanut. Tapahtuma tuo lisäarvoa paitsi Harjun oppimiskeskukselle, myös muille alueen ja hevosalan oppilaitoksille, kertoo Harjun oppimiskeskuksen toimitusjohtaja ja rehtori Mika Palosara.

Palosara toteaa, että uusi tapahtuma monipuolistaa Oppimiskeskuksen Haminan kaupungin kanssa tekemää yhteistyötä.

– Olemme juuri tiivistämässä toimintaamme myös ammatillisen koulutuksen ja lukio-opetuksen rajapinnassa, jossa painottuu hevosten kanssa toimiminen. Uskon, että meillä on tässä kaikki mahdollisuudet onnistua. Tapahtuma tuo hevosalalle näkyvyyttä ja tekee sitä tutuksi myös heille, joille hevonen on vielä vieras, Palosara jatkaa.

Hamina Bastionissa on nähty hevosia ennenkin

Historiallinen Hamina Bastionin alue tarjoaa puitteet tapahtumalle.

– Hamina Bastioni mahdollistaa ja muokkautuu monenlaisien tapahtumien areenaksi. Hevosia Bastionissa on ollut muun muassa Hamina Tattoon yhteydessä, Horse Festivaaleilla ja Miekat, muurit ja musketit -historiatapahtumassa, muistuttaa Haminan kaupungin tapahtumakoordinaattori Saija Ristola.

Pari vuotta sitten Bastioni ja Vallikenttä yhdistettiin huoltotunnelikäytävällä, mikä mahdollistaa monipuolisempien ja suurempien tapahtumien järjestämisen.

Lopullinen päätös tapahtuman järjestämisestä syksyllä

Hevoset Bastionissa esiselvityksen toteuttaa Suvi Louhelainen. Louhelaisella on pitkä tausta hevostoimialan kehittämisestä ja erilaisista tapahtumatuotannoista.

– On ollut kerrassaan upeaa huomata, että Haminassa nähdään hevosalan tuomat mahdollisuudet kaupungille ja kaupunki uskoo hevosen vetovoimaan. Aiemmin toteutetut hevosalan suurtapahtumat, kuten Hevoset Stadikalla -, Hevoset Kaivarissa – ja Lumiravit –tapahtuma ovat tuoneet kokemuksia, jotka yhdistettynä paikallisista tapahtumista saatuihn kokemuksiin tuovat vahvan pohjan uuden tapahtuman suunnittelulle, Louhelainen kertoo.

Lopullinen päätös tapahtuman toteuttamisesta tehdään esiselvityksen valmistuttua alkusyksystä.

– Haluamme, että kynnys tapahtumaan osallistumiseen on kaikille matala. Tavoitteena on tehdä iloinen kesätapahtuma, luoda lisäarvoa hevostaloudelle ja kasvattaa Harjun Oppimiskeskuksen sekä koko seudun vetovoimaa, toteaa Muhonen.

Jos tapahtuma päätetään järjestää, se voitaisiin hyvässä tapauksessa järjestää jo ensi vuoden elokuussa.

– Sen pitäisi olla hyvin suunniteltu ja toteutettu ja meidän pitäisi myös selvittää, mitä muita hevosalan tapahtumia elokuussa järjestetään, sopisiko tapahtumamme sinne. Haminassa viimeksi järjestetty Horse Festival toi paikalle paljon ihmisiä, uuteen tapahtumaan heitä voisi tulla ehkä maksimissaan 10 000, arvioi Muhonen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka