Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymsote ja neljä muuta aluetta yhdistivät voimansa laajan päivystyksen sairaalan puolesta

Aloite kirjelmästä on lähtenyt Kymsotesta ja Essotesta.

Kymenlaakson keskussairaala täyttää jo nyt laajan ympärivuorokautisen päivystyksen kriteerit. Raimo Eerola

Joonas Heinonen

Viisi sote-kuntayhtymää ja sairaanhoitopiiriä on kirjelmöinyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle laajan päivystyksen sairaalan puolesta.

Kuntayhtymät esittävät sote-uudistuksen uusiin lakeihin kaikille tuleville hyvinvointialueille mahdollisuutta saada halutessaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaala. Kymsote tiedotti asiasta torstaina.

Kymsote ja Essote haluavat ympärivuorokautisesti päivystävän sairaalan

Aloite kirjelmästä lähti Kymsotesta ja Etelä-Savon Essotesta, jotka ovat jo pitkään pitäneet perusteltuna saada laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan asema Mikkelin ja Kymenlaakson keskussairaaloille. Molemmat täyttävät jo nykyisellään laajalle ympärivuorokautisesti päivystävälle sairaalalle asetetut kriteerit.

Myös Kainuun sote-kuntayhtymä, Kokkolan seudun sote-yhtymä Soite ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri esittävät, että ne saisivat halutessaan mahdollisuuden laajan päivystyksen sairaalaan.

– Laajan ympärivuorokautisen sairaalan asema on keskeinen yhdenvertaisten ja kaikille saavutettavien palveluiden takaamiseksi kymenlaaksolaisille. Asemalla on myös merkitystä rekrytoinnissa, ei vain erikoissairaanhoidossa, vaan kaikissa sote-palveluissa. Tällä muutoksella pystymme varmistamaan, että voimme palvella kymenlaaksolaisia Kymenlaaksossa parhaalla mahdollisella hoidolla, Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen sanoo tiedotteessa.

Päätös jatkosta tehtäisiin vuosittain

Ehdotuksen mukaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämisen toteutuminen kaikilla hyvinvointialueilla arvioitaisiin vuosittain sosiaali- ja terveysministeriön ja kunkin hyvinvointialueen ohjausneuvotteluissa sekä yhteistyöalueen (nykyisin erityisvastuualue) sisäisissä ohjaus- ja arviointimenettelyssä.

Valtioneuvosto päättäisi hyvinvointialueen laajan ympärivuorokautisen päivystyksen aseman muutoksista sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto, kuntayhtymä Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi, Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen, Essoten johtaja Risto Kortelainen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

Kommentoi

Mainos: Kotkan Asunnot

Vuokra-asuntoja kaikkiin elämänvaiheisiin

Palvelut

Ruokapaikka