Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kokoontumisrajoituksia höllennetään: Kymenlaaksossa pääsee taas urheilukatsomoihin

Kymenlaaksossa on noin 300 henkilöä koronaviruskaranteenissa. Intian varianttia maakunnasta ei ole löytynyt.

Kotkalainen jalkapalloyleisö voi pian päästä Arto Tolsa Areenan katsomoon kannustamaan kotijoukkuetta. Arkistokuva on KTP:n ja PeKon välisestä harjoitusottelusta. Kimmo Seppälä

STT , Joonas Heinonen

Koronavirustilanne Kymenlaaksossa hieman parantunut, mutta maakunta pysyy kiihtymisvaiheessa, Kymsote tiedotti keskiviikkona.

Kymenlaaksossa on viimeisen kahden viikon aikana 12.–25.5. todettu 80 uutta koronatartuntaa, joten ilmaantuvuusluku on 48,8.

Tartuntojen määrä on viimeisen viikon aikana kehittynyt hieman parempaan suuntaan. Viime viikolla uusia tapauksia oli 39, kun edeltävällä viikolla tapauksia oli 50. Karanteenissa on tällä hetkellä vajaa 300 kymenlaaksolaista.

Eniten uusia tapauksia on todettu 40–49-vuotiailla ja 50–59-vuotiailla. Tartuntojen jäljitettävyys on parantunut viikontakaisesta. Nyt noin 80 prosenttia tartunnoista pystytään selvittämään.

57 prosenttia tartunnoista on peräisin omasta perheestä tai muusta lähipiiristä ja noin 15 prosenttia työpaikalta. Näytteistä positiivisten osuus on 1,8 prosenttia ja osuus on laskussa.

– Ilmaantuvuusluku on edelleen 50 molemmin puolin, joten emme ole vielä vakaassa epidemiatilanteessa. Vaikka suunta on hieman parempaan, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

– Kymenlaaksossa ei ole todettu uutta Intian varianttia, mutta se on uhka, joka on otettava huomioon. Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaaloiden kuormitus on kriittinen, ja myös meillä on varauduttava uusiin ohjeisiin sairaalan toiminnoissa, hän jatkaa.

Rajoituksiin ja suosituksiin ei muutoksia

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei antanut keskiviikkona uusia suosituksia tai rajoituksia. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti Kymenlaakson alueella jatketaan 15. kesäkuuta asti nykyistä kokoontumisrajoitusta, jonka mukaan enintään 20 hengen kokoontumisia voi järjestää sisä- ja ulkotiloissa.

Kymenlaaksossa suositellaan edelleen, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia ei järjestetä, eikä tällaisiin myöskään osallistuta.

Koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin myös muun muassa urheilutapahtumien järjestämisestä, mutta tällä hetkellä ryhmän mukaan on perusteet pitää edelleen kiinni 20 hengen kokoontumisrajoituksesta myös urheilutapahtumien osalta.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi kuitenkin keskiviikkoiltana, että se höllentää kokoontumisrajoituksia ulkona koko maassa. Kymenlaaksossa numeromääräinen yleisörajoitus poistuu kokonaan. Kiihtymisvaiheen alueilla yleisötilaisuuksissa painotetaan lähikontaktien välttämistä.

Kyse on sosiaali- ja terveysministeriön uusista suosituksista. Virallisesti asiasta linjaa hallitus torstaina. Päätökset tekevät lopulta aluehallintoviranomaiset.

Kymsote varautuu jalkapallon EM-turisteihin

Kymenlaaksossa on voimassa suositukset välttää matkustamista ulkomaille ja osallistumasta suuriin väkijoukkoihin. Tämä koskee myös matkustamista Pietarissa pelattaviin jalkapallon EM-otteluihin.

Kymenlaaksossa varaudutaan kisaturisteihin erityisesti 16. ja 21. kesäkuuta, jolloin Suomen ottelut pelataan. Vaalimaan raja-asemalla on tällöin luvassa erittäin vilkasta liikennettä, joten matkustajien on varauduttava ruuhkaan ja pitkiin odotusaikoihin. Terveysneuvontaa ja testausta järjestetään tällöin myös öisin.

Uutista ja otsikkoa päivitetty kello 20.08 ministeriön päätöksen jälkeen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka