Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pyhältö kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun – Hamina olisi halunnut toteuttaa kokeilun paljon laajempana

Kokeilussa on myös mukana Neuvottoman päiväkoti ja esikoulu. Kokeilussa lapsen osaamiselle ei aseteta tavoitteita.

Pyhältöläislapset pääsevät mukaan kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun. Arkistokuva. Kimmo Seppälä

Timo Suurnäkki

Pyhältö on valittu Haminasta kaksivuotisen esiopetuksen kokeilutoimipaikaksi. Haminan kaupunki olisi halunnut toteuttaa kokeilun paljon laajemmassa mittakaavassa, kertoo muutosjohtaja Liisa Koski-Lukkari.

Pyhällön varhaiskasvatusyksikön lisäksi kokeilussa on Haminasta mukana Neuvottoman päiväkoti ja esikoulu, jotka toimivat verrokkiryhminä.

– Pyhältö ja Neuvoton olivat meillä ainoat yksiköt, jotka mahtuivat opetus- ja kulttuuriministeriön määrittelyyn. Kunnat eivät itse valinneet kokeiluyksiköitä, vaan valinnan teki ministeriö, kertoo Koski-Lukkari.

Vanhemmille kunnalta ilmoitus

Kokeilussa mukana olevat kunnat ilmoittavat huoltajille, joiden lapsilla on mahdollisuus päästä mukaan kaksivuotiseen esiopetukseen.

Koski-Lukkarin mukaan Haminassa ja Pyhällössä näitä lapsia on kymmenkunta.

– Me olisimme halunneet toteuttaa kokeilun merkittävästi isompana. On harmi, että tämä jäi vain näihin kahteen kouluun ja päiväkotiin.

Koski-Lukkarin mukaan kriteereinä yksiköiden valinnassa oli muun muassa se, ettei kyseisten yksiköiden lapsia kuljeteta mihinkään muuhun kouluun tai päiväkotiin.

– Päiväkotien ja koulun rakenne ja toiminta olivat myös merkittäviä syitä valintaan.

Osaamiselle ei tavoitteita

Kaksivuotisen esiopetuksen perusteissa määritellään tavoitteet esiopetuksen järjestämiselle ja opetukselle. Perusteissa otetaan huomioon kokeilussa mukana olevat aiempaa pienemmät, 5-vuotiaat lapset.

Kokeilun opetussuunnitelman perusteissa korostetaan lapsilähtöistä, leikkiin ja tutkivaan havainnointiin perustuvaa pedagogiikkaa sekä lasten hyvinvoinnista huolehtimista.

Lasten osaamiselle ei aseteta tavoitteita. Kaksi vuotta kestävässä esiopetuksessa kukin lapsi saa edetä oppimisessaan omaan tahtiinsa.

Kommentoi

Mainos: Kotkan Asunnot

Vuokra-asuntoja kaikkiin elämänvaiheisiin

Palvelut

Ruokapaikka