Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Johanna Vehkoo antaa vinkkejä valeuutisten tunnistamiseen – Palkittu toimittaja ja kirjailija saapuu Kotkan kaupunginkirjaston verkkovieraaksi ensi viikolla

Vehkoon virtuaalivierailu liittyy tänä vuonna vietettävään tutkitun tiedon teemavuoteen.

Toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo saapuu Kotkan kaupunginkirjaston virtuaalivieraaksi tiistaina 25. toukokuuta. Verkkoluennolle voi osallistua Teams Live -sovelluksen kautta. Mirja Hussain

Outi Palmu

Miten tunnistaa valeuutisen, infovaikuttamisen, manipuloinnin tai propagandan? Palkittu toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo saapuu Kotkan kaupunginkirjaston virtuaalivieraaksi kuntavaalien alla tiistaina 25. toukokuuta. Verkkoluennolla Vehkoo puhuu länsimaista demokratiaa rapauttavista ilmiöistä sekä tarjoaa konkreettisia keinoja niiden tunnistamiseksi ja torjumiseksi.

Vuonna 1976 syntynyt Vehkoo tunnetaan aktiivisena sananvapauden puolustajana ja medialukutaidon asiantuntijana. Hänen Ylelle kirjoittamansa Valheenpaljastaja-juttusarja sai vuonna 2016 Jääraappa-tunnustuspalkinnon avoimuuden edistämisestä yhteiskunnassa. Vuonna 2019 Vehkoo jatkoi aihetta kirjamuodossa kehutussa teoksessa Valheenpaljastajan käsikirja (Kosmos).

Tulossa kirja oikeistotrolleista

Valheenpaljastajan käsikirjan ohella hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluu yhdessä kuvataiteilija Emmi Niemisen kanssa tehty verkkovihaa käsittelevä sarjakuva Vihan ja inhon internet (Kosmos 2017), jolle myönnettiin vuoden 2018 Nuori Voima -palkinto.

Vehkoon muita teoksia ovat muun muassa Autiopaikoilla: tutkimusmatkoja tulevaisuuden raunioille (Teos 2016) sekä Painokoneet seis: kertomuksia uuden journalismin ajasta (Teos 2011).

Ensi syksynä julkaistaan Vehkoon omakohtainen teos Oikeusjuttu (Kosmos), joka on tositarina yhdestä kunnianloukkausoikeudenkäynnistä mutta myös laajemmasta ilmiöstä: oikeistotrollien suhteettoman suureksi kasvaneesta vaikutuksesta yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Jatkaa kaupunginkirjaston verkkotapahtumien sarjaa

Virtuaaliseen kirjailijatapaamiseen voi osallistua verkossa Teams Live -sovelluksella. Vehkoon luento jatkaa Kotkan kaupunginkirjaston järjestämien verkkotapahtumien sarjaa.

Erikoiskirjastonhoitaja Satu Hänninen kertoo, että ensimmäinen kirjailijavierailu lähetettiin verkkoon jo viime syksynä. Sittemmin virtuaalisia kirjailijavierailuja on ollut Kotkassa useampia.

– Tammikuussa meillä pyöri sosiaalisessa mediassa sarja, jossa ääneen pääsivät paikalliset kirjailijat, kuten Ville Vanhala ja Ulla-Maija Sievinen, Hänninen sanoo.

Kirjailijoiden verkkotapaamisia on järjestetty myös Kotkan ilmastolukupiirissä, joka aloitti toimintansa tammikuun lopulla. Piirin vieraina ovat olleet muun muassa toimittaja-kirjailija Juha Kauppinen ja kirjailija Emma Puikkonen.

– Verkkotapahtumat ovat olleet suosittuja. Ne ovat keränneet hyvin porukkaa. Osallistujia on ollut kymmenittäin.

Nyt vietetään tiedon teemavuotta

Hännisen mukaan Johanna Vehkoon vierailu liittyy myös tänä vuonna vietettävään tutkitun tiedon teemavuoteen.

– Haluamme hänen vierailullaan kunnioittaa tärkeää teemavuotta. Johanna Vehkoo on ollut tämän teeman äärellä. Hän myös on erittäin hyvä puhuja, joten odotan itsekin hänen vierailuaan innolla, Hänninen sanoo.

Tutkitun tiedon teemavuosi kokoaa yhteen tutkitun tiedon tunnettuutta edistäviä tapahtumia ja tekoja sekä vahvistaa niiden näkyvyyttä. Tavoitteena on saada kaikki suomalaiset tutkitun tiedon ja luotettavien tietolähteiden äärelle tämän vuoden aikana.

Teemavuoden järjestävät opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia ja Tieteellisen seurain valtuuskunta.

Kotkan kirjastojen virtuaalinen kirjailijavieras: Johanna Vehkoo tiistaina 25.5. kello 17.30–18.30.

Teams Live -linkki tapahtumaan: https://bit.ly/3b7H7Xt. Ohjeet ohjelman asentamiseen löytyvät Kyyti-kirjastojen verkkosivuilta osoitteesta: https://kyyti.finna.fi/themes/custom/files/teams_ohje.pdf.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka