Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Haminan Mäntlahti valittiin vuoden 2021 kymenlaaksolaiseksi kyläksi – Asukasluku kolminkertaistuu kesällä

Haminalainen Jouko Sahala valittiin vuoden maaseututoimijaksi.

Mäntlahti on valittu vuoden 2021 kymenlaaksolaiseksi kyläksi. Arkistokuva. Kimmo Seppälä

Johanna Vehkaluoto

Haminalainen Mäntlahti on vuoden 2021 kymenlaaksolainen kylä. Kylä on erityisen vilkas kesäisin, jolloin kylän asukasluku kolminkertaistuu.

Mäntlahdella toimivat muiden muassa urheilu- ja metsästysseura sekä osakaskunta. Lisäksi kylässä tutkitaan historiaa ja harrastetaan taidetta. Mukana toiminnassa on entisiä ja nykyisiä asukkaita ja kausiasujia.

– Kyläläiset ovat muun muassa kunnostaneet Seurantalo Toivolaa ja siitä halutaan tehdä juhlapaikka kesäjuhlille. Toivolassa järjestetään myös kirpputoreja, huutokauppoja, hirvipeijaiset sekä kulttuuritapahtumia, kerrotaan Kymenlaakson kylät ry:n tiedotteessa.

Kymenlaakson liiton maakuntahallitus vahvisti Kymenlaakson Kylät ry:n, Leader Sepra ry:n ja Leader Pohjois-Kymen Kasvu ry:n valinnat vuoden kymenlaaksolaiseksi kyläksi, maaseututoimijaksi ja kylätoiminnan tiennäyttäjäksi kokouksessaan tiistaina.

Yhdistykset palkitsevat ansioituneita toimijoita

Maaseututoimijaksi yhdistykset valitsivat Jouko Sahalan, jolla on sukujuuret Mäntlahdessa.

– Pikkupoikana 50-luvulla urheilun parissa alkanut aktiivinen harrastaminen ja 15-vuotiaana alkanut metsästys on pitänyt Sahalan kiinni kylän toiminnoissa koko ikänsä, kuvaillaan tiedotteessa.

Sahalan aikana on kylän talkooperinne elpynyt.

– Rakennusalalla toimineena ja koko ikänsä kylällä asuneena Sahalalta löytyy asiantuntemusta alalta kuin alalta. Sahala tuntuu olevan kylällä luottohenkilö, jonka puhelin soi lähes päivittäin, kun ihmiset saattavat kysyä häneltä vastauksia erilaisiin asioihin.

Kylätoiminnan tiennäyttäjäksi valittiin Keijo Kouvonen Kouvolasta. Kouvonen on toiminut koko 2000-luvun aktiivisesti Valkealassa kylätoiminnan kehittäjänä. – Valkealan kyläyhdistyksen puheenjohtajuudesta alkanut toiminta on vienyt miehen moniin muihin tehtäviin ja laajentunut koko maakunnan tasolle.

Kouvonen on nähnyt kylätoiminnan yhteistyönä erilaisten toimijoiden välillä.

– Se on vaatinut sitä, että hän on aktiivisesti ollut mukana eri yhdistysten toiminnassa. Monipuolinen osaaminen ja laaja yhteistyöverkosto ovat auttaneet monien hankkeiden onnistumisessa.

Yhdistysten valinnoilla halutaan lisätä kymenlaaksolaisten kylien ja toimijoiden tunnettuutta, sekä kertoa alueen kylien tilasta ja esitellä niitä muun muassa maallemuuton ja maaseutumatkailun näkökulmasta.

Vuoden kymenlaaksolaiset kylät 1997–2021

Muurikkala

Järvi-Anjala

Salo-Miehikkälä, Miehikkälä

Enäjärvi, Anjalankoski

Siikava, Jaala

Klamila, Virolahti

Niinimäki-Teuroinen, Elimäki

Kaunissaari, Pyhtää

Kuutsalo, Kotka

Tirva, Kouvola

Maakansa, Iitti

Suur-Miehikkälä, Miehikkälä

Verla, Kouvola

Vuolenkoski, Iitti

Pyhältö, Hamina

Klamila, Virolahti

Ummeljoki, Kouvola

Kannusjärvi-Kitula, Hamina

Tiutinen, Kotka

Myllykoski, Kouvola

Mäntlahti, Hamina

(Vuosilta 1999-2002 ei ole valintoja.)

Lähde: Kymenlaakson kylät ry

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka