Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kotkassa lisätään kalastuslupapäätösten avoimuutta – Viranhaltijapäätöksiin palautetaan luvansaajien nimet

Kotka lisää kalastuslupapäätösten avoimuutta. Arkistokuva. Kimmo Seppälä

Riina Lehtoranta

Kotkassa otetaan kalastuslupapäätöksissä askel takaisinpäin tiukimmasta mahdollisesta tietosuojatulkinnasta.

Kahdeksan Kotkan kaupunkirakennelautakunnan jäsentä teki viime lokakuussa valtuustoaloitteen, joka koskee kaupungingeodeetin tekemien kalastuslupapäätösten avoimuutta. Aloitteessa sanotaan, että kaupunkirakennelautakunta saa päätökset tietoonsa nimettöminä, vaikka kyseinen lautakunta on Kotkassa päätöksentekoelin, jolle kalastusasiat kuuluvat. Valtuustoaloitteessa toivotaankin, että lupapäätökset palautettaisiin lautakunnalle avoimiksi.

Kaupungingeodeetti Kirsti Sepposen valmistelemassa vastauksessa kerrotaan, että viranhaltijan tekemät kalastuslupapäätökset ovat kaupallisen kalastuksen rysä- ja verkkolupapäätöksiä kaupungin omistamilla tai hallinnoimilla vesialueilla. Luvansaajana on yksittäinen kalastaja, joka toimii omalla nimellään.

Aiemmin nimet julkistettiin myös päätösten nettiversioissa. EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen tultua voimaan henkilötietojen julkistamista vähennettiin ja kalastuslupapäätösten nettiversioista poistettiin luvan saaneiden kalastajien nimet.

Kalastuslupapäätösten perusteina ovat ensisijaisesti pyydyksen sijainti sekä kalastusajankohta. Muina ehtoina päätöksissä mainitaan saaliin alamitat, vapautuspakot sekä muut kalastamiseen liittyvät asiat.

Kun asiaa on valtuustoaloitteen jälkeen selvitelty, on Kotkassa tultu siihen tulokseen, että julkisuuslain ja yleisen tietosuoja-asetuksen tavoitteet ovat tältä osin vastakkaisia. Lakimiehen ja tietosuojavastaavan pohdintojen jälkeen on nyt kuitenkin päädytty siihen, että lupapäätöksissä julkaistaan vastedes myös lupia saaneiden ammatinharjoittajien nimet.

Kaupunkirakennelautakunta hyväksyi valtuustoaloitteeseen annetun vastauksen edellisessä kokouksessaan. Asia on vielä seuraavan kaupunginhallituksen kokouksen esityslistalla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka