Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Elokuvat tuovat hyvää julkisuutta – Kotka, Hamina ja jopa Miehikkälä kiinnostavat tuotantoyhtiöitä ja siihen on monta syytä

Heidi Ekdahl

Kotkan, Haminan ja koko eteläisen Kymenlaakson vetovoima elokuva- ja tv-tuotantoalalla on huomattavasti kasvanut viime vuosina. Kiinnostusta seutuun tuotantopaikkana voidaan pitää pienenä voittona, sillä erityisesti elokuvateollisuudelle kulunut vuosi ollut haastava. Vaikeista ajoista huolimatta tuoreiden tv-sarjojen ja elokuvien tuotantoa on kuluneena keväänä tehty tai suunniteltu aina Miehikkälää myöden.

Yksi syy on Kotkan ja eteläisen Kymenlaakson erinomainen sijainti. Pääkaupunkiseudulta pääsee alueelle nopeasti. Maisemat ovat kuvaukselliset ja näyttävät, ihmiset ovat innostuneet elokuvatuotannoista ja vapaaehtoisia on ollut mahdollista löytää. Helsinki, Turku ja Tampere on kotimaisissa elokuvissa koluttu, katsojat haluavat nähdä uutta. Isoja tehdashalleja ja komeita merimaisemia riittää ja liikkuminen kuvauspaikkojen välillä on nopeaa. Ihmiset tuntevat toisensa ja tietävät parhaat kuvauspaikat. Saaristossakin on paljon potentiaalia, jota voitaisiin hyödyntää vielä enemmän.

Toinen mainittava avaintekijä on Kaakon elokuvakomissio, joka aloitti toimintansa reilut viisi vuotta sitten EU-hankkeena ja on vakiintunut osaksi kehittämisyhtiö Cursorin toimintaa. Aiemmin kullekin tuotannolle piti hakea erikseen tuotantotukea. Nyt elokuvakomissio sujuvoittaa toimintaa. Kun isoja tuotantoja kuvataan seudulla, maine myös kiirii. Sitä kautta tuotantoyhtiöt kiinnostuvat seudusta myös itsenäisesti, ilman välikäsiä. Jokaisesta uudesta tuotannosta on syytä iloita.

Kaakon elokuvakomission tavoitteet ovat selkeät: sijoituksen kuhunkin elokuvatuotantoon pitäisi tuottaa viisinkertainen määrä rahaa takaisin seudulle. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta ei mahdoton. Samalla syntyy muuta hyvää: seudun brändiarvo ja kiinnostavuus teollisuudenalalla kasvaa ja paikallinen elokuvateollisuuden osaaminen karttuu.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka