Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymenlaakso jatkaa kiihtymisvaiheessa, vaikka rajoituksia höllennetäänkin – "Tartuntaketjujen selvitys on ollut aiempaa haastavampaa"

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan vapun juhlinnasta on tullut ilmi koronavirustartuntoja Kymenlaaksossa.

Kymsote muistuttaa, että kaikkien on syytä käyttää yhä kasvomaskia Kymenlaaksossa muiden ihmisten kanssa asioidessaan. Katja Juurikko

Joonas Heinonen

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä linjasi keskiviikkona, että Kymenlaakso jatkaa kiihtymisvaiheessa, Kymsote tiedotti.

Ryhmän mukaan viimeaikainen koronatilanteen kehitys hyvään suuntaan on valitettavasti pysähtynyt. Tämän vuoksi Kymenlaaksossa ei voida siirtyä perusvaiheeseen, vaikka rajoituksia puretaankin.

Kymenlaaksossa astui keskiviikkona voimaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös 20 hengen kokoontumisrajoituksesta. Helatorstaista alkaen ravintoloiden aukiolorajoituksia höllennetään Kymenlaaksossa valtioneuvoston päätöksellä.

"Alkoholin nauttiminen on selvästi riskitekijä"

Kymsoten tilastoissa on viimeisen 14 vuorokauden aikana kirjattu uusia koronatapauksia 44. Tartunnoista suurin osa, 28, on Kotkassa. Kouvolassa tapauksia on ollut kahdessa viikossa 12 ja muissa kunnissa yhteensä 4.

Maalis–huhtikuun vaihteesta lähtien jatkunut koronatartuntojen määrän selkeä laskusuunta on viimeisen viikon aikana pysähtynyt.

– Viikonlopusta lähtien koronatilanne on valitettavasti tuottanut pettymystä. Tartunnoissa on tullut pieni hyppäys huonompaan suuntaan. Vappuna on kokoonnuttu ja muutenkin tavattu baareissa ja viihteellä. Näistä on tullut tartuntoja ja jatkotartuntojakin. Alkoholin nauttiminen on selvästi riskitekijä, mikä on hyvä muistaa kesää kohden mennessä, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo Kymsoten tiedotteessa.

Vielä viikko sitten tartunnoista pystyttiin jäljittämään lähes 90 prosenttia, nyt 28 prosentissa tapauksista tartuntalähde on selvittämättä.

– Tartunnanjäljitys ja tartuntaketjujen selvitys on ollut aiempaa haastavampaa. Aiemmin suurin osa tartunnoista on tullut samassa taloudessa asuvilta ja muusta lähipiiristä. Nyt on kokoonnuttu baareissa ja muuallakin myös tuntemattomien kanssa, Mäntymaa luonnehtii.

Vaikka koronatilanteen hyvässä kehityksessä on viimeisen viikon aikana havaittu pieni muutos huonompaan suuntaan, koronakoordinaatioryhmä päätti purkaa aiempia suosituksia ja rajoituksia koskien esimerkiksi uimahallien ja kirjastojen käyttöä sekä aikuisten ryhmäliikuntaa ulkona.

– Näiden suositusten avaamiseen lähdettiin sillä perusteella, että halutaan mahdollistaa ihmisten terveyden kannalta virkistäviä toimintoja. Kaikkien on kuitenkin muistettava näissäkin turvallisuuteen liittyvät ohjeet ja suositukset, Mäntymaa sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka