Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymenlaaksossa Oma olo -koronaoirearvion on täyttänyt jo yli 51 000 asukasta – 9 659 arvion tehneistä on ohjattu koronatesteihin

Sähköisen ajanvarauksen on voinut tehdä alaselän-, polven-, olkapään- sekä korona-oirearvioiden pohjalta.  Itsepalvelun kautta tehtyjen ajanvarausten määrä on kasvanut kuukausittain.

Palveluista suosituin on kuluneen vuoden aikana ollut korona-oirearvio, jota on täytetty noin 51 000 kappaletta. Johanna Vehkaluoto

Johanna Vehkaluoto

Kymsotella on ollut käytössään Omaolo-oirearviot nyt yli vuoden ajan. Palveluista suosituin on kuluneen vuoden aikana ollut korona-oirearvio, jota on täytetty noin 51 000 kappaletta.

Oirearvioita on lähetetty Kymsoten ammattilaisille vastaavana aika yhteensä 13 554 kappaletta. Ne ovat johtaneet 9 659 potilaan ohjaamiseen koronatesteihin. 906 potilasta on ohjattu päivystykseen ja 880 infektiovastaanotolle.

Käytössä kuusi erilaista oirearviota

Kymenlaaksolaisten on tällä hetkellä mahdollista tehdä Omaolo-palvelussa kuusi erilaista oirearviota: korona, alaselkäkipu tai -vamma, olkapääkipu tai -vamma, polvikipu tai -vamma, seksitautiepäily sekä virtsatietulehdus.

Lisäksi käytettävissä on kolme sosiaalihuollon palveluarviota. – Korona-oirearvion jälkeen toiseksi suosituin on ollut virtsatietulehduksen oirearvio, jota oli täytetty 651 kappaletta. Alaselän kipu tai vamma -oirearvioita oli täytetty 274 kappaletta, ja muita oirearvioita muutamasta kymmenestä muutamaan sataan, kerrotaan Kymsoten tiedotteessa.

Sähköisen ajanvarauksen on voinut tehdä alaselän-, polven-, olkapään- sekä korona-oirearvioiden pohjalta ja sitä tullaan laajentamaan kesällä, kun otetaan käyttöön kahdeksan uutta oirearviota.

– Joulukuun alussa aloimme ohjata lieväoireiset koronaepäilypotilaat tekemään itsepalveluajanvarauksen HUS Koronabotissa, joka muodostaa automaattisesti laboratoriopyynnön ja näin ollen vapauttaa ammattilaisten aikaa muihin tehtäviin, kertoo Omaolon projektipäällikkö Johanna Tilli Kymsotesta.

Ajanvarausten määrä kasvaa kuukausittain

Koko Kymsoten koronanäyteajoista jo yli 50 prosenttia on varattu itsepalvelun kautta

Koronaoirearvion sekä -botin kautta on tehty viime kuukausien aikana noin 2 800–4 924 sähköistä itsepalveluajanvarausta per kuukausi, joista noin 96 prosenttia koronanäytteenottoon ja noin neljä prosenttia infektiovastaanotoille. Kuntouksen suoravastaanotoille sähköisiä ajanvarauksia on tullut vasta muutamia kuukausittain.

– Itsepalvelun kautta tehtyjen ajanvarausten määrä on kasvanut kuukausittain. Esimerkiksi koko Kymsotessa on otettu 1.–31. maaliskuuta 10 366 koronanäytettä, joista 5 466 eli 53 prosenttia oli varattu itsepalvelun kautta. Helmikuussa vastaava luku oli 46 prosenttia ja tammikuussa 40 prosenttia.

Loput oirearviot käyttöön kesäkuussa

Omaolo-palvelun laajentaminen on osa Kymsoten Tulevaisuuden sote-keskus- sekä Rakenneuudistushankkeita.

– Kesäkuussa otamme käyttöön loput oirearviot ja syksyllä koulujen alkaessa tulee 3X10D-hyvinvointikysely sekä viidesluokkalaisten esitietolomake vanhemmille. Lisäksi laajennamme sähköisten terveys- sekä hyvinvointitarkastusten sekä hyvinvointivalmennusten käyttöä osina elintapaohjauksen palveluketjua ja diabetespotilaan asiointipolkua, Tilli kertoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka