Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Näyttelijä Seela Sella runoilee Kymijoen Lohisoiton avajaispäivänä  – Verkossa toteuttavalla musiikkifestivaalilla soi myös luikku

Kolmipäiväiseksi typistyneen tapahtuman ensimmäinen aalto rantautuu 9.–11. kesäkuuta. Jos kokoontumisrajoitukset hellittävät, lisää konsertteja on luvassa elokuun viimeisellä viikolla.

Kymijoen Lohisoiton avaa keskiviikkona 9. kesäkuuta näyttelijä Seela Sellan (keskellä), pianisti Kristian Attilan ja sopraano Pia Freundin monitaiteellinen esitys, joka striimataan suorana verkkoon Merikeskus Vellamosta. Minna Hatinen

Outi Palmu

Kymijoen Lohisoiton 25-vuotisjuhlat toteutuvat vuoden myöhässä. Viime kesänä välivuoden pitänyt musiikkifestivaali järjestetään virtuaalisesti kolmipäiväisenä 9.–11. kesäkuuta. Ohjelmistossa on kolme verkkokonserttia ja yksi verkkoluento.

– Koko alkuvuosi on ollut yhtä arpomista. Pystymmekö järjestämään festivaalin ja millä tavalla? Halusimme kuitenkin tuoda ihmisille piristystä ja päätimme toteuttaa tapahtuman verkossa. Konserttien striimaus on viimeisen vuoden aikana kehittynyt valtavin askelin, Lohisoiton työryhmän puheenjohtaja Matti Jylhä-Vuorio kertoo.

Sopraano Helena Juntunen laulaa Kymi Sinfoniettan solistina 10. kesäkuuta.

Näyttelijä Seela Sella runoilee Vellamossa

Festivaalin avaa keskiviikkona 9. kesäkuuta musiikkirunotapahtuma Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän, joka striimataan suorana verkkoon Merikeskus Vellamon Venehallista kello 19.

Näyttelijä Seela Sellan, sopraano Pia Freundin ja pianisti Kristian Attilan monitaiteellinen kokonaisuus käsittelee taiteilijaparien, kuten Jean ja Aino Sibeliuksen sekä Toivo ja Alma Kuulan vaiheita.

Torstaina kello 19 tarjolla on Taivaallista musiikkia! -konsertti, jossa Kymi Sinfonietta esittää kapellimestari Olari Eltsin johdolla Mahlerin neljännen sinfonian. Solistina on sopraano Helena Juntunen.

Kymi Sinfoniettan kevätkausi päättyy Lohisoitossa esitettävään Mahlerin neljänteen sinfoniaan. Arkisto/Tommi Mattila

Kymi Sinfoniettan kevätkausi päättyy Lohisoittoon

Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen kertoo, että Mahlerin kesäisen sinfonian esittäminen on ollut orkesterin taiteellisena neuvonantajana toimivan Eltsin pitkäaikainen haave. Teos tarjoilee kuulijoille harvinaista herkkua, sillä Kymi Sinfoniettan konserttimestari Raymond Cox soittaa kappaleessa kahta eri viulua, joista toinen on viritetty tavallista korkeammalle sävelasteikolle.

– Sen soittaminen vaatii erityistä tekniikkaa. Videolla yleisö pääsee näkemään läheltä, kuinka tämä tapahtuu, Luostarinen sanoo.

Etukäteen taltioitu videokonsertti päättää Kymi Sinfoniettan kevätkauden.

Pyhtään kirkossa esiintyy perjantaina 11. kesäkuuta Suomalaisen barokkiorkesterin muusikoista ja kansamuusikoista koostuva yhtye. Konsertin solisteina ovat mezzosopraano Virpi Räisänen ja runolaulaja Taito Hoffrén . Aino Jalkanen

Luikku soi Pyhtään kirkossa

Toinen striimikonsertti pidetään perjantaina 11. kesäkuuta kello 19 Pyhtään kirkossa. Siellä esiintyy Suomalaisen barokkiorkesterin muusikoista ja kansanmuusikoista koostuva yhtye, joka tarjoilee varhaisbarokkia ja suomalaista kansanmusiikkia teemalla Maailman synty.

Solisteina konsertissa ovat mezzosopraano Virpi Räisänen ja runolaulaja Taito Hoffrén, joka soittaa myös luikkua ja kanteletta. Konsertti striimataan suorana Pyhtään kirkosta.

Jylhä-Vuorio kertoo, että järjestäjien toiveena olisi toteuttaa Vellamon ja Pyhtään kirkon konsertit niin sanotulla hydbirimallilla, eli konserteissa voisi olla paikalla myös rajoitettu määrä yleisöä.

– Elämme nyt koronatilanteen ehdoilla. Toteutuessaan hybridimalli toisi konsertteihin enemmän vuorovaikutusta, tapahtuman sihteeri Reetaliina Marin sanoo.

Festivaalia voi tukea kannatuslipulla

Festivaalityöryhmän taloudenhoitaja Minna Korkolainen kertoo, että mahdolliset konserttiliput tulevat myyntiin Lippupisteen verkkokauppaan ja Kotkan asiakaspalvelupiste Ruoriin. Asiasta tiedotetaan vielä erikseen, jos yleisötilaisuuksien järjestäminen on mahdollista.

Verkkokonsertit ovat ilmaisia, mutta halutessaan tapahtumaa voi tukea kannatusmaksulla.

– Festivaalille on haettu keräyslupaa. Jos lupa myönnetään, yleisö voi ostaa myös kannatuslippuja, Korkolainen sanoo.

Helsingin yliopiston musiikkitieteen ylipiston lehtori Juha Torvinen puhuu verkkoluennolla Itämerestä, musiikista ja ympäristöhuolista. AJ Savolainen

Verkkoluennolla pohditaan musiikin ja luonnon suhdetta

Viimeisenä festivaalipäivänä 11. kesäkuuta ohjelmassa on myös musiikin hyvinvointivaikutuksiin keskittyvä verkkoluento. Parituntisella luennolla käsitellään ajankohtaisia aiheita ympäristöteemasta aivotutkimukseen. Zoom-ohjelman välityksellä striimattava luento on maksuton ja kaikille avoin.

Luennoitsijoina ovat FT musiikintutkija Susanna Välimäki Turun yliopistosta sekä FT musiikkitieteen yliopiston lehtori Juha Torvinen ja tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi Helsingin yliopistosta.

– Luentotilaisuus oli tarkoitus järjestää jo viime vuonna. Teemat ovat edelleen erittäin ajankohtaisia. Luennolla muun muassa pohditaan, millä tavalla meri on innoittanut musiikintekijöitä ja miten luontosuhde näkyy muusikissa, Marin kuvailee.

Toinen aalto elokuussa

Työryhmä kutsuu kesäkuun tapahtumaa Lohisoiton ensimmäiseksi aalloksi. Jos kokoontumisrajoitukset hellittävät, festivaalin toinen aalto voitaisiin järjestää elokuun viimeisellä viikolla. Tuolloin ohjelmassa olisi perinteisiä yleisökonsertteja muun muassa Kotkan ja Karhulan toreilla.

– Olemme yrittäneet pitää kiinni viime vuoden esiintyjistä. Konserteissa tulisi olemaan pitkälti samat esiintyjät kuin viime kesältä peruuntuneella festivaalilla, Korkolainen sanoo.

Viime kesältä on vielä esittämättä myös Atso Almilan Kymi Sinfoniettalle säveltämä tilausteos, jonka tarkoituksena oli kunnioittaa Ruotsinsalmen toisen meritaistelun 230-vuotisjuhlavuotta. Jylhä-Vuorion mukaan 30-minuuttinen kappale kuullaan elokuussa, jos isompien yleisökonserttien järjestäminen on mahdollista.

Kymijoen Lohisoitto 9.–11. kesäkuuta. Tarkemmat tiedot konserteista ja ohjeet niiden kuuntelemiseen julkaistaan festivaalin verkkosivuilla: www.lohisoitto.fi .

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka