Hamina päivitti hallintosääntönsä – Puolentoista tunnin keskustelussa korostuivat kaupunginjohtajan normaalista poikkeava toimivalta ja vuosipalkkioiden korotus

Haminan kaupunginvaltuusto ei tällä kertaa kokoontunut Raatihuoneelle, vaan etäkokoukseen. Arkistokuva. Kimmo Seppälä

Riina Lehtoranta

Haminassa otetaan käyttöön päivitetty hallintosääntö. Kaupunginvaltuusto hyväksyi asian tiistain kokouksessaan.

Hallintosäännön päivittäminen vaati 1,5 tunnin keskustelun ja kaksi äänestystä. Äänestyksiin päädyttiin, koska valtuutettu Peter Muurman (ps.) teki perussuomalaisten valtuustoryhmän nimissä kaksi muutosesitystä ja sai keskustelussa niille kannatusta.

Muurmanin ensimmäinen muutosesitys liittyi hallintosääntöön esitettyihin uusiin pykäliin, jotka liittyvät kaupunginjohtajan normaalista toimivallasta poikkeavaan päätösvaltaa. Tämänkaltaista normaalista poikkeavaa toimivaltaa on koronapandemian aikana myönnetty kaupungin- ja kunnanjohtajille eri puolilla Suomea.

Muurmanin mukaan pykälissä mainitut välttämättömät syyt liittyvät tehtäviin, jotka kuuluvat osaaville ja ammattitaitoisille viranomaisille ja joihin kaupunginjohtajalla ei ole minkäänlaisia toimivaltuuksia, osaamista, ammattitaitoa eikä käytännön kokemusta. Muurmanin mielestä kyseiset pykälät olisikin pitänyt poistaa ikävien toiminnallisten virheiden ja kaupunginjohtajan aseman väärinkäyttämisen ehkäisemiseksi. Muutosesitys hävisi äänestyksessä äänin 37–6.

Muurmanin julki tuoma toinen muutosesitys liittyi hallintosäännön pykälään, joka käsittelee johtavien luottamushenkilöiden vuosipalkkioita. Muutosesityksen mukaan esitetyt vuosipalkkioiden korotukset eivät ole perusteltuja periaatteellisesti, kuntahallinnollisesti eivätkä myöskään määrällisesti. Muutosesitys sai perussuomalaisten ohella hajaääniä niin sosiaalidemokraattien, keskustan, Liike Nytin, kristillisdemokraattien kuin vihreidenkin riveistä, mutta hävisi äänestyksessä äänin 29–14.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka