Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Terrafame ohjaa kontti- ja bulkkiliikennettään Haminan–Kotkan satamaan –  Toimitusjohtaja Kimmo Naski:"On hyvä toimia päänavaajana kasvavalla alalla"

Toimiessaan täydellä kapasiteetilla Terrafamen akkukemikaalitehtaan vientiliikenne tarkoittaa 25–30 merikontin päivittäistä lastaamista ja niiden kuljettamista satamaan kolmella viikoittaisella junalla.

Siirtyminen kaivostoimijasta akkukemikaalien valmistajaksi edellyttää Terrafamelta uudenlaisia logistiikkaratkaisuja. Arkistokuva. Juha Honkonen

Johanna Vehkaluoto

Terrafame ja Haminan–Kotkan Satama Oy ovat sopineet Terrafamen uuden akkukemikaalitehtaan tuoteliikenteen ohjaamisesta Haminan–Kotkan satamaan.

– Terrafame on tehnyt yhteistyösopimuksen Haminan–Kotkan Satama Oy:n kanssa konttiliikenteensä kehittämisestä sekä yhteistyösopimukset Rauanheimon ja VR Transpointin kanssa kokonaisvaltaisesta logistiikkaratkaisusta, jotka kattavat koko toimitusketjun tuotantolaitokselta satamaan, kerrotaan yhtiöiden tiedotteessa.

Haminan–Kotkan sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski kertoo puhelimessa, että sopimus on satamayhtiölle merkittävä.

– Satamamme kautta kulkevat konttimäärät tulevat olemaan merkittäviä ja koska kysymys on kasvavasta alasta, määriin liittyy myös kasvupotentiaalia. On hyvä olla päänavaajana tällaisessa asiassa.

25–30 merikonttia päivässä

Terrafamen materiaalivirtoihin kuuluu myös materiaalien bulkkäsittelyjä, joiden osalta Terrafame jatkaa toimintojen kehittämistä niin Haminan–Kotkan sataman kuin muidenkin satamien kanssa.

– Suomen suurimpana konttisatamana Haminan–Kotkan satama pystyy tarjoamaan useita päivittäisiä lähtöjä Euroopan keskussatamien kautta kaikkialle maailmaan.

Toimiessaan täydellä kapasiteetilla Terrafamen akkukemikaalitehtaan vientiliikenne tarkoittaa 25–30 merikontin päivittäistä lastaamista ja niiden kuljettamista satamaan kolmella viikoittaisella junalla.

Yhteistyö ei liity akkutehdashankkeeseen

Siirtyminen kaivostoimijasta akkukemikaalien valmistajaksi edellyttää Terrafamelta uudenlaisia logistiikkaratkaisuja.

Yhtiön kaupallinen johtaja Janne Palosaari toteaa, että merkittävä osa Terrafamen akkukemikaalitoimituksista tulee suuntautumaan vientiin Suomen ulkopuolelle, alkuvaiheessa pääosin Aasiaan.

– Tehokkaan vientilogistiikan varmistaminen on edellytys Terrafamen liiketoiminnalle. Nyt käynnistyvä yhteistyö Haminan–Kotkan Satama Oy:n kanssa parantaa toimitusketjun tehokkuutta ja toimitusvarmuutta asiakkaille.

Palosaari toteaa, että siirtyminen akkukemikaalitoimituksiin Haminan–Kotkan sataman kautta palvelee useita Terrafamen asiakkuuksia, eli yhteistyö ei liity mihinkään tiettyyn akkutehdashankkeeseen.

Rauanheimo kehittää varastointia ja tietojärjestelmiä

Yksi Terrafamen yhteistyökumppaneista on Rauanheimo, joka toimii myös Haminan–Kotkan satamassa. Se on kehittänyt monipuolisesti eri tavaravirroille sopivia ratkaisuja.

– Rauanheimo on rakentamassa sataman terminaalialueelle uutta logistiikan palveluratkaisua joka sopii erinomaisesti parhaillaan Suomeen syntyvän akkuteollisuusliiketoiminta-alan tarpeisiin, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

Yksi esimerkki on akkukemikaalituotteiden ja niihin liittyvien konttien käsittelyyn räätälöity tietojärjestelmä, jonka yritys on rakentanut yhdessä asiakkaan kanssa.

– Toinen esimerkki on Rauanheimon hankkima 26 000 neliömetrin kokoinen terminaali Mussalossa. Se soveltuu monien erilaisten tavaralajien käsittelyyn ja varastointiin.

Terminaalia ympäröivä maa-alue on myös Rauanheimon hallinnassa, joten terminaalitilan kasvattaminen nykyisestä kapasiteetista onnistuu, tarpeen mukaan hyvinkin nopealla aikataululla.

– Näemme akkukemikaaliteollisuuden tulevaisuuden alana ja on kunnia olla mukana teollisuuden kehityksessä ensimetreiltä lähtien, kertovat Rauanheimon aluejohtajat.

Lisätty Terrafamen kaupallisen johtajan Janne Palosaaren kommentit klo 13.52. Lisätty Rauanheimo-osuus juttuun klo 14.20.

Kommentoi

Mainos: Kotkan Asunnot

Vuokra-asuntoja kaikkiin elämänvaiheisiin

Palvelut

Ruokapaikka