Kotkan kirjastoissa saa taas oleskella ja lukea lehtiä – 15 minuutin asiointirajoitus poistui maanantaina, myös omatoimikirjastot otetaan käyttöön vaiheittain

Karhulan ja Karhuvuoren omatoimikirjastot ovat aluksi avoinna vain aamuisin.

Kotkan kirjastojen oleskelutilat ja lukusalit avautuivat maanantaina. Nyt pääkirjaston lasten- ja nuortenosastollakin voi rentoutua vaikkapa sadun parissa. Raimo Eerola

Outi Palmu

Kotkan kirjastoja koskevia rajoituksia on alettu purkaa tällä viikolla. Kirjastojen lukusalit ja oleskelutilat avautuivat asiakkaille maanantaina 3. toukokuuta. Samalla kirjastoista poistui 15 minuutin asiointirajoitus.

– Kirjastoon voi taas tulla lukemaan lehtiä tai muuten vain oleskelemaan. Vaikka 15 minuutin asiointirajoitus poistui, edelleen on voimassa yli kahden metrin turvavälisuositus, Kotkan kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Eija-Liisa Kasesniemi sanoo.

Ei digiopastusta tai muuta lähipalvelua

Kirjastoissa ei toistaiseksi järjestetä ryhmävierailuja eikä anneta kasvokkain tapahtuvaa digiopastusta tai muuta lähipalvelua. Näin varmistetaan turvavälien toteutuminen.

Kasesniemen mukaan toimipisteissä on myös tehty tilaratkaisuja, jotka mahdollistavat etäisyyksien säilyttämisen. Turvavälejä pystyy noudattamaan niin varauksia noudettaessa kuin oleskelutiloissa ja asiakastietokoneilla.

– Kirjastoissa voi asioida turvallisesti niin, ettei itse altistu eikä altista muita.

Asiakkaita suositellaan käyttämään lainaus- ja palautusautomaatteja. Kirjastoasioinnissa on käytössä vain kortti- ja verkkomaksu.

Vaikka 15 minuutin asiointirajoitus poistui, edelleen on voimassa yli kahden metrin turvavälisuositus.

Eija-Liisa Kasesniemi
Omatoimikirjastot otetaan käyttöön vähitellen. Tästä viikosta lähtien Karhuvuoren kirjastossa voi asioida omatoimisesti aamuisin ennen palveluajan alkamista. Linda Varoma

Omatoimikirjastot avoinna aamuisin

Myös omatoimikirjastot otetaan käyttöön vähitellen. Karhuvuoren ja Karhulan omatoimikirjastot ovat tästä viikosta lähtien avoinna aamuisin. Molemmissa voi asioida kello 7:stä eteenpäin. Iltaisin ja viikonloppuisin omatoimikirjastot eivät vielä toistaiseksi ole käytössä.

Omatoimiaikana kirjastoissa ei ole valvojaa.

– Toivomme, että kävijät muistaisivat myös omatoimiaikana huolehtia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä käyttää kasvomaskeja. Suurin osa asiakkaistamme on toiminut tähän saakka hyvin vastuullisesti. Tilanne ei edelleenkään ole normaali, joten vielä pitäisi jaksaa noudattaa turvallisuusohjeita, Kasesniemi muistuttaa.

Kirjastoauto Ilona palaa liikenteeseen

Kirjastoauto Ilona palaa reitilleen yli viiden kuukauden tauon jälkeen maanantaina 17. toukokuuta. Kasesniemen mukaan kirjastoauto on ollut pois liikenteestä joulukuusta lähtien henkilöstövajeesta johtuen.

Kesätaukoon asti kirjastoauto ajaa ainoastaan aikataulun mukaiset iltakierrokset. Koulujen ja päiväkotien kirjastoautopalvelut jatkuvat reittiaikojen ulkopuolella koronatauon aikana sovittujen käytäntöjen mukaisesti.

Kirjastojen ryhmätyöskentelytilat ja muut varattavat tilat ovat pois käytöstä, eikä tilavarauksia oteta toistaiseksi vastaan. Kaikki kirjastojen tapahtumat ja tilaisuudet on peruttu toukokuun loppuun saakka.

Kasesniemi arvioi, että ryhmätiloja päästään mahdollisesti avaamaan lähiaikoina. Tämänhetkiset kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 16. toukokuuta asti.

– Tapahtumien tilannetta tarkastelemme kesän osalta erikseen.

Lähikirjastojen aukioloajat 3.5. lähtien

Karhula

Omatoimiaika ma–pe klo 7–10. Palveluaika ma–to klo 10–19 ja pe klo 10–16.

Karhuvuori

Omatoimiaika ma, ke klo 7–13 ja ti, to ja pe klo 7–10. Palveluaika ma, ke klo 13–19 ja ti, to, pe klo 10–16.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka