Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Koronarajoitukset ovat edelleen voimassa yhteysalusliikenteessä – ELY-keskukset pyytävät välttämään kaikkia ei-välttämättömiä matkoja saariin

Taustalla on halu turvata yhteisalusliikenne korona-aikana. – Aluksia ei voida ajaa alimiehitettyinä eivätkä työntekijät voi tulla töihin sairastuneina, muistutetaan ELY-keskuksista.

Vaikka rajoituksia on joukkoliikenteen osalta jo purettu, ovat ne edelleen voimassa yhteysaluksilla. Arkistokuva. Marja Luumi

Johanna Vehkaluoto

Koronatilanteen vuoksi yhteysaluksille otettavien matkustajien määrää on rajoitettu huomattavasti, jotta aluksilla voidaan huolehtia riittävistä turvaväleistä sekä miehistön ja matkustajien terveysturvallisuudesta.

Vaikka rajoituksia on joukkoliikenteen osalta jo purettu, ovat ne edelleen voimassa yhteysaluksilla. Mahdolliset työntekijöiden karanteenitilanteet ja sairastumiset voisivat toteutuessaan aiheuttaa merkittäviäkin muutoksia ja rajoituksia saaristoliikenteeseen.

– Aluksia ei voida ajaa alimiehitettyinä eivätkä työntekijät voi tulla töihin sairastuneina. Ammattitaitoisten ja terveiden sijaisten saaminen kehittyvässä koronatilanteessa voi olla haastavaa, todetaan ELY-keskusten tiedotteessa.

Matkustajat kyytiin saapumisjärjestyksessä

Kesäsesonki on käynnistymässä ja kesäaikaan matkustajamäärät yhteysaluksilla kasvavat.

– Toivomme, että kaikki yhteisaluksia käyttävät välttäisivät edelleen kaikkia ei-välttämättömiä matkoja, jotta kaikki matkustajat mahtuisivat alusten kyytiin, vetoaa ELY-keskus.

Normaalioloissakin yhteysalusten kapasiteetti on rajallinen, eivätkä ruuhkahuipputilanteissa kaikki matkustajat ole aina mahtuneet kyytiin. Nyt matkustajakapasiteetti on vain noin puolet normaalista. Joillain reiteillä se on jopa alle puolet normaaliajan kapasiteetista.

– Matkustajarajoituksissa on otettu huomioon turvavälien aluskohtaiset edellytykset, kuten matkustamon muoto, tilat ja asettelu sekä sisätilojen kulkureitit.

Matkustajat otetaan yhteysaluksille saapumisjärjestyksessä.

– Siksi kaikille saman seurueen jäsenille ei voida taata mahtumista samaan alusvuoroon, mikäli tällä hetkellä käytössä oleva maksimi matkustajamäärä täyttyy.

Tilattavien vuorojen osalta noudatetaan samaa käytäntöä, eli tilaukset otetaan vastaan saapumisjärjestyksessä. Reitti- ja aluskohtaiset enimmäismatkustajamäärät on kerrottu ELY-keskuksen verkkosivuilla.

Yli 12-vuotiaiden käytettävä maskia

Matkustajarajoitusten ohella palveluntuottajat on velvoitettu huolehtimaan aluksilla riittävistä turvaväleistä.

– Aluksilla tarjotaan mahdollisuus käsien desinfiointiin ja matkustajien käyttöön tarkoitetut tilat ja pinnat puhdistetaan tehostetusti ja säännöllisesti. Lisäksi edellytämme, että kaikki yli 12-vuotiaat matkustajat käyttävät kasvomaskia. Pakko ei koske niitä, joilla on terveydellinen este maskin käyttämiselle.

Jokainen asiakas on vastuussa omien kasvomaskiensa hankkimisesta. – Alusten miehistö voi ohjeistaa matkustajia, mutta heidän tehtäviinsä ei kuulu maskien käytön valvonta.

Aluksiin tullaan lisäämään maskien käyttöön liittyviä ohjeita. Maskittomuus ei ole peruste estää matkustajan matkaa tai poistaa matkustajaa alukselta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka